اولین کنفرانس تازه های روانشناسی تکاملی و تربیتی کنفرانس ملی تازه‌های روانشناسی تکاملی و تربیتی منتشر شد

کنفرانس ملی تازه‌های روانشناسی تکاملی و تربیتی

اولین کنفرانس تازه های روانشناسی تکاملی و تربیتی

 

مطالب این شماره عبارتند از

نویسندگان:

علی یمانی, علی یمانی, سیروس قنبری

عنوان:

بررسی رابطه یادگیری سازمانی با توسعه ی حرفه ای مطالعه موردی معلمان مدارس ابتدایی شهر همدان

چکیده:

پژوهش با هدف بررسی رابطه یادگیری سازمانی با توسعه حرفه ای از دیدگاه معلمان مدارس ابتدایی شهر همدان در سال تحصیلی ۱۴۰۱_۱۴۰۰ انجام گرفت. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده&amp:amp:amp:amp:amp:#172:ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی ناحیه یک و دو شهر همدان به تعداد ۱۳۰۹ نفر بودند (۱۱۸۴ نفر زن و ۱۲۵ نفر مرد). حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی۳۰۲ نفر برآورد گردید. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه یادگیری سازمانی سنگه (۱۹۹۱)، پرسشنامه توسعه حرفه ای نوا (۲۰۰۸) بود. روایی محتوایی پرسشنامه‌ها مورد تأیید استاد راهنما قرار گرفت. پایایی پرسشنامه‌ها نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب برای پرسشنامه یادگیری سازمانی سنگه 96/0 پرسشنامه توسعه حرفه‌ای نوا 97/0 برآورد گردید. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و استنباطی و نرم‌افزار spss استفاده گردید. نتایج نشان داد که یادگیری سازمانی معلمان و توسعه حرفه‌ای بالاتر از سطح متوسط(3) بود. نتایج نشان داد که بین یادگیری سازمانی و توسعه حرفه‌ای معلمان همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. نتایج پیش‌بینی نشان داد از بین مؤلفه‌های یادگیری سازمانی، مؤلفۀ مهارت‌های فردی، چشم‌انداز مشترک و تفکر سیستمی توان پیش‌بینی توسعه حرفه‌ای معلمان ابتدایی رادارند.

کلید واژه:

یادگیری سازمانی، توسعه حرفه ای، مدارس ابتدایی


نویسندگان:

مریم حاجی پور, باقر صادقیان

عنوان:

تهدیدات بازی های رایانه ای در سلامت روان کودکان

چکیده:

بازی های رایانه ای ازجذاب ترین فناوری های روبه توسعه وازجمله قدرتمند ترین ابزار برای پرکردن اوقات فراغت افراد به ویژه کودکان بشمار می ایند دراثر استفاده نامناسب خطر افرین است و اسیب هایی جسمانی و روانی و... را دربردارد. هدف ازنوشتن مقاله یافتن آسیب های مرتبط با بازی های رایانه ای وراهکارهای لازم جهت پیشگیری ازاین آسیب هاست. به منظور یافتن مقالات مرتبط(1428مقاله)جهت ورود به پژوهش ازیک فرآیند سه مرحله ای استفاده شد. درنهایت متن کامل مقالات باقی مانده(70مقاله)موردمطالعه قرار گرفته ومقالاتی که باهدف پژوهش متناسب بودند(8مقاله) وارد پژوهش شدند. درمورد آسیب های جسمانی بازی های رایانه ای بایدگفت به گفته پزشکان، به دلیل خیره شدن مداوم به صفحه نمایش رایانه، چشمان فردبه شدت تحت فشار نورقرار می گیرد ودچار عوارض می شود. خردسالان،ساعت ها نشسته به بازی میپردازندو به همین دلیل،ستون فقرات واستخوان بندی آن ها نیز دچار مشکل می شود. بازی های رایانه ای افزون براسیب های جسمانی،همراه بااسیب های روانی ازاختلال های روانی،اضطراب،افسردگی وپرخاشگری گرفته تااسیب های اجتماعی وتربیتی رادربرمیگیرد. بازی به عنوان یکی از ابزار هایی مهم برای ارضانیازها ورشدشخصیت درکودکان بحساب می اید. باگذرزمان وپیشرفت فناوری دردهه های گذشته دسترسی بیشترکودکان به وسایل دیجیتالی مانند موبایل، تبلت و...بازی هابیشتر درزندگی کودکان نفوذ کرده اند وسبب آسیب های زیادی درکودکان می شود. باتوجه به آسیب هایی که دراصل مقاله اشاره شده است میتوان پیشنهاداتی جهت کم کردن آسیب هاداشت: تشویق کودکان به بازی دسته جمعی سنتی و ورزش وفعالیت های دسته جمعی بازی کردن به همراه کودک وبرنامه‌ریزی مناسب برای پرکردن اوقات آنها بافعالیت های مفید وتفریحات سالم فرزندانتان رادرانجام کارهای خانه شریک کنید وبا همبازی شدن باکودکان راه دوستی‌ها راباز کنیم. امیداست باآگاهی هرچه بیشتر والدین ومشاورین ازآسیب هایی که کودکان درآینده درمعرض آن هستند پیشگیری کنیم.

کلید واژه:

سلامت روان،بازی های رایانه ای ،کودکان


نویسندگان:

مجتبی سرگزی

عنوان:

تأثیر مدیریت دانش بر توسعۀ گردشگري ورزشی استان سیستان و بلوچستان

چکیده:

در دنیاي کنونی لزوم توجه به مقولۀ مدیریت دانش در صنایع مختلف امري لازم و ضروري است. گردشگري ورزشی نیز از این امر مستثنا نیست و مدیریت کردن دانش در آن سبب تسریع در رسیدن به اهداف گردشگري ورزشی می‌شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر مدیریت دانش بر توسعۀ گردشگري ورزشی استان سیستان و بلوچستان است. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی و از نوع همبستگی بود. جامعۀ آماري پژوهش را کلیۀ کارکنان سازمان گردشگري استان سیستان و بلوچستان، تمامی روساي آژانس‌های گردشگري استان سیستان و بلوچستان و گردشگران ورزشی استان سیستان و بلوچستان به تعداد420 نفر تشکیل دادند. براي سنجش و آزمون متغیرها از پرسشنامۀ محقق ساخته توسعۀ گردشگري ورزشی و پرسشنامۀ استاندارد فرایند مدیریت دانش استفاده شد. در خصوص پرسشنامۀ توسعۀ گردشگري ورزشی از روش کورس روسیتر به‌منظور شناسایی شاخص‌های مؤثر بر توسعۀ گردشگری ورزشی استفاده شد و با توجه به ادبیات پژوهش محورهاي اقتصادي، سیاسی، ارتباطی، زیرساختی و مدیریتی به‌عنوان پنج محور توسعه گردشگري ورزشی استان سیستان و بلوچستان شناسایی شدند. درنهایت تأثیر ابعاد مدیریت دانش یعنی ایجاد دانش، ذخیره دانش، نگهداري دانش، اکتساب دانش و توزیع دانش بر توسعۀ گردشگري ورزشی تأیید شد

کلید واژه:

توسعه، سیستان و بلوچستان، گردشگري ورزشی، مدیریت دانش


نویسندگان:

مجتبی سرگزی

عنوان:

توسعه فرآيندهاي چرخه مديريت دانش مبتني بر عوامل مؤثر بر موفقيت مديريت دانش

چکیده:

امروزه دانش به‌عنوان يك سرمايه و دارايي غيرملموس جايگاه مهمي در سازمان‌ها پیداکرده است. به‌کارگیری هرچه بهتر و مؤثرتر دانش سازماني به‌صورت سازماندهی‌شده و مدیریت‌شده و تلفيق آن در فرهنگ‌سازمانی، پيشرفتي قابل‌توجه ازلحاظ اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي در سازمان‌ها ايجاد می‌کند؛ اما از سوي ديگر مديريت دانش ناموفق هم می‌تواند هزينه هنگفتي را به سازمان تحميل كند. بنابراين شناخت عوامل موفقيت مديريت دانش و به كار بردن آن‌ها می‌تواند راهنمايي براي مديريت بهتر آن باشد. عوامل موفقيت مديريت دانش در سازمان‌ها از زواياي مختلف در تحقيقات گوناگون موردبحث و بررسي قرارگرفته و مورد واكاوي‌هاي مختلفي در سازمان‌ها و شرکت‌ها در جهان براي بررسي اين عوامل صورت گرفته است. در اين مقاله سعي شده تا با ديدگاهي متفاوت اين عوامل در چرخه مديريت دانش يعني كسب و توليد دانش، عرضه و به اشتراک‌گذاری دانش و به‌کارگیری دانش استخراج‌شده و چارچوبي براي اين عوامل ارائه شود. همچنين اولويت اين عوامل در هر مرحله با استفاده از آزمون‌های مناسب آماري مشخص می‌شود. بر اساس نتايج به‌دست‌آمده از اين تحقيق، 17 عامل رتبه اول تا هفتم را در بين عوامل اولویت‌دار در سه مرحله فرايند كسب، عرضه و به‌کارگیری دانش به خود اختصاص داده‌اند و از ميان آن‌ها، عوامل مشوق‌های انگيزشي مناسب، حمايت مديريت ارشد، يادگيري مداوم و فضاي آزاد سازماني بيشترين فراواني را در هر سه فرايند داشته‌اند

کلید واژه:

مدیریت دانش، چرخه مدیریت، موفقیت مدیریت.


نویسندگان:

امیرحسین مهدی مقدم, امیرحسین مهدی مقدم, سید محسن موسوی نیا

عنوان:

بررسی تاثیر روش تدریس سخنرانی و بحث گروهی بر میزان یادگیری دانش آموزان

چکیده:

مقاله حاظر از نوع مروری- کتابخانه ای است که با توجه به نظرات اندیشمندان و صاحب نظران این حوزه گردآوری و نگاشته شده است. هدف از به تحریر در آوردن این مقاله آگاهی مربیان تعلیم و تربیت با روش تدریس بحث گروهی و سخنرانی و به کارگیری این روش ها در کنار روش های دیگر تدریس برای دستیابی به یادگیری بهتر و پایدار تر است که در آن دانش آموزان از یادگیری خود لذت برده و با انگیزه بیشتر یادگیری را دنبال کنند. نتیجه این مقاله نشان می دهد که روش تدریس بحث گروهی و سخنرانی باعث فعالیت بیشتر دانش آموزان گشته و دانش آموزان مصمم تر از قبل به یادگیری پرداخته و در نتیجه این دو روش تدریس باعث یادگیری بهتر و بیشتر دانش آموزان می گردد.

کلید واژه:

یادگیری، روش های تدریس، روش سخنرانی، روش بحث گروهی، دانش آموزان.


نویسندگان:

رضا قربان زاده, علیرضا دولت نژاد, سینا عبدالله پور

عنوان:

مقایسه سند تحول بنیادین آموزش و پرورش با سند ۲۰۳۰

چکیده:

هدف ما در این پژوهش بررسی دو سند ۲۰۳۰ و سند تحول بنیادین و مقایسه آنها با هم است روش این پژوهش کیفی از نوع توصیفی تحلیلی میباشد و ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای به روش فیش برداری است در این پژوهش ابتدا حدود ۲۰ مقاله خوانده شده و اصل هر دو سند را بررسی کرده ایم و سپس از حدود ده مقاله استفاده شده و مهمترین یافته پژوهش این است که سند ۲۰۳۰ با سند تحول بنیادین برخی اشتراکات و برق افتراقاتی دارد و می توان در کنار سند تحول از برخی مولفه های سند ۲۰۳۰ که با عقاید اسلامی در تناقض نیستند در کشور استفاده کرد همچنین در این مقاله به برخی مولفه های سند تحول بنیادین مانند هویت ملی ،جامعه عدل جهانی، مفهوم عدالت آموزشی و به تعالی اشاره شده و به برخی مولفه های سند ۲۰۳۰ مانند بهداشت و سلامت، دیدگاه بشر محورانه ،آموزش جامعه جنسیتی و عدالت آموزشی پرداخته شده است.

کلید واژه:

سندتحول بنیادین ، سند 2030،تعلیم و تربیت،اموزش و پرورش


نویسندگان:

مریم حاجی پور

عنوان:

بازی های اموزشی رایانه ای در توانایی حل مسئله و پیشرفت تحصیلی دانش اموزان

چکیده:

بازی های آموزشی رایانه ای از مظاهر پیشرفت فناوری های نوین در زمینه اموزش هستند که بخاطر جذابیت و هیجان انگیز بودن و همچنین قابلیت دستیابی و تجربه در مکانها و موقعیت هایی که امکان حضور فیزیکی در انجا وجود ندارد عملکرد و تاثیر مثبتی در اموزشی با بازدهی مثبت بیشتر،حل مسئله و پیشرفت تحصیلی دانش اموزان دارد. به منظور یافتن مقالات مرتبط(1500مقاله)جهت ورود به پژوهش ازیک فرآیند سه مرحله ای استفاده شد. درنهایت متن کامل مقالات باقی مانده(60مقاله)موردمطالعه قرار گرفته ومقالاتی که باهدف پژوهش متناسب بودند(8مقاله) وارد پژوهش شدند. بازي هاي آموزشی رايانه اي توانايي هاي حل مسئله را به وسيله شناسايي راه حل هاي چندگانه براي مشكلات افزايش مي دهد و عموما به عنوان راهبرد مؤثر تلقی شده و باعث افزایش یادگیري می شوند همچنین با بهره مندي از قـوانین و اصـول یـادگیري نظیـر فوریـت تقویـت می کنند که در افزایش پیشرفت تحصیلی تاثیر دارد.لذا از طریق افزایش استفاده بیشتر از بازی های رایانه اموزشی و تخصیص زمان هایی براي دانش آموزان و تبدیل مباحث درسی چالش برانگیزدر قالب بازيهاي آموزشی می توان سبب عملکرد بهتر در حل مسئله و پیشرفت تحصیلی شد.

کلید واژه:

بازی های آموزشی رایانه ای، دانش اموزان، پیشرفت تحصیلی،حل مسئله


نویسندگان:

فائزه حمیدی, عاطفه حیدری, فائزه حمیدی

عنوان:

نقش راهبرد های آموزشی فعال در یادگیری دانش آموزان

چکیده:

با نام گرفتن قرن 21به عنوان قرن اطلاعات و ارتباطات جهان به سرعت در حال حرکت به سمت پیشرفت در عرصه تکنولوژی می باشد. امروزه دیگر روش های سنتی آموزش به تنهایی جوابگو نمی باشند لذا سیستم آموزشی نیز باید خود را با حرکت جهان هماهنگ سازد. بررسی کیفیت تحصیلی دانش آموزان و میزان موفقیت آن ها نشانگر این مهم است که با پیشرفت علم و وجود نو آوری های جدید استفاده از روش های آموزش سنتی و تئوری به شیوه انتقال مستقیم دانش به فرد،دیگر جوابگو برای نیل به اهداف آموزشی نیست.هدف ازآموزش رشد دادن تفکر و قدرت حل مسئله در دانش آموز است به طوری که نه تنها در آن مسئله ی معین بلکه در تمام مسائلی که در زندگی و در بطن اجتماع با آن ها روبرو می شود بتواند به شیوه فعال و با استفاده از تفکر و بکارگیری الگو های ارائه شده به پاسخگویی و حل آن بپردازد. لازمه محقق شدن این امر و رسیدن به این سطح از خلاقیت استفاده از روش های تدریس نوین و فعال در آموزش می باشد که تعدادی از این الگو ها در این مقاله معرفی گردیده است. یکی از مشکلاتی که امروزه در کلاس های درس با آن مواجه می شویم انتخاب روش تدریس برای محتوای مورد نظر می باشد.همانطور که می دانیم تعداد زیادی روش های تدریس متفاوت وجود دارد که هر کدام از این روش های تدریس در جایگاه خود مزایا و معایبی دارند و نمی‌توان گفت روش تدریسی برای همه محتوا ها بهترین روش تدریس است و می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. یک معلم موفق باید با تمامی روش های تدریس آشنا باشد و بداند در کجا و برای چه محتوایی باید چه روش تدریسی استفاده کند. برای اینکه معلم بتواند دیدگاه لازم برای کاربرد روش تدریس را کسب کند ابتدا باید رویکرد و راهبرد تدریس خود را مشخص کند.منظور از رویکرد نوع نگاه ما به مقوله یاددهی یادگیری می باشد. برای این که معلم بتواند روش تدریس مناسبی را انتخاب کند باید ابتدا نوع نگاه خود به تدریس را تنظیم کند.هیچ الگوی کامل و جامعی وجود ندارد که برای همه دروس به بهترین شکل جوابگو باشد الگو ها مکمل یکدیگراند پس استفاده به موقع و متعادل از هر یک می تواند بازده و یادگیری افراد را به طور قابل ملاحظه ای افزایش دهد.

کلید واژه:

روش تدریس-روش تدریس فعال-آموزش-آموزش تعاملی


نویسندگان:

محمدحسین بیات, علیرضا خراسانی

عنوان:

مرور سیستماتیک کاربرد روان شناسی در آموزش دوره ابتدایی

چکیده:

روان‌شناسی در تاریخچه کوتاه خود، به گونه‌های متفاوتی تعریف شده‌است. اولین دسته از روان‌شناسان، حوزه کار خود را «مطالعه فعالیت ذهنی» می‌دانستند. روان‌شناسی، تشریح‌کننده تلاش‌های توصیف‌کننده هوشیاری، رفتار و تأثیرات متقابل اجتماعی می‌باشد. منظور ابتدائی روان‌شناسی تجربی، توضیح تجربه و رفتار انسان به همان صورتی که رخ می‌دهد بود. هر چه کودک نزدیک به طبیعتش پرورش‏ یابد وقتی که به کمال برسد فرد بهتری‏ خواهد بود و بر این اساس طبیعت کودک‏ مسئله‏ای جالب توجه برای مطالعه و شناسایی شد، چنانچه صدها معلم جدا و عملا به فکر افتادند از راه اصولی و مهمی‏ که روانشناسی نام دارد که آن را باز شناسند و درک کنند. برداشت‌های معلم از دانش آموزانش می‌تواند بر عملکرد، انگیزه و یادگیری دانش آموزان مؤثر باشد. این پژوهش به لحاظ هدف جزءتحقیقات کاربردی است که با روش کتابخانه ای (مروری) انجام گرفته است. ونشان می دهد که روانشناسی تاثیر بسیار مهمی بر کلاس درس و موفقیت معلم در تدریس می گذارد معلم با استفاده از اصول روانشناسی می تواند نیاز های دانش آموزان چه از لحاظ جسمی وروانی، آسایش وآرامش ،کاهش اضطراب در کلاس وچه از لحاظ افزایش یادگیری را بر طرف کند و دانش آموزان را درجهت رشد و شکوفایی هرچه بهتر قرار دهد.

کلید واژه:

روان شناسی، آموزش، دوره ابتدایی


نویسندگان:

محمد دهقانی, صبا کریمی

عنوان:

پیش‌بینی ناسازگاری زناشویی بر اساس بعد باور های غیر منطقی در زنان در حال طلاق

چکیده:

روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل زنان شاغل در حال طلاق شهر نوراباد تعداد 320نفر بوده که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 175نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس از بین مراکز مشاوره خانواده انتخاب شدند ابزار جمع‌آوری مقیاس ناسازگاری زناشویی اسپاینر(1976)، باورهای غیرمنطقی جونز(1968) استفاده شده است نتایج تحقیق که با بکارگیری نرم‌افزار SPSS-26 و آزمونهای آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری و ساده صورت پذیرفت نشان می‌دهد باورهای غیرمنطقی می‌توانند ناسازگاری زناشویی را در زنان شاغل در حال طلاق شهر نورابادپیش‌بینی نمایند.

کلید واژه:

ناسازگاری زناشویی، باورهای غیرمنطقی، تعارضات زناشویی، طلاق.


نویسندگان:

امیرحسین مهدی مقدم, امیرحسین مهدی مقدم, زهرا غلامی, امید غفوری

عنوان:

شیوه های گزینش و انتخاب معلّم در سایر کشور ها

چکیده:

هدف پژوهش حاظر بررسی شیوه های انتخاب معلمان در کشور های مختلف است. این تحقیق به روش کتابخانه ای-مروری صورت گرفته و از مقالات معتبر در این زمینه استفاده شده است. در رویارویی با چالش های آینده، آموزش و پرورش سرمایه ای اجتناب ناپذیر است. تحقق هر آرمانی در آموزش و پرورش، در گروی نیروی انسانی آن یعنی معلمان است که عامل اجرایی آرمان ها در محیط عملی هستند و هیچ اصلاحی بدون همکاری و مشارکت فعال آنان انجام نخواهد شد. لذا توجه و بازنگری در برنامه های تربیت معلم، چه قبل و چه حین خدمت ضروری است. بسیاری از کشورها در سال های اخیر توجه خاصی به این امر نشان داده اند. آموزش معلمان به سیاست ها، رویه ها و مقاصد طراحی شده برای تأمین معلمان دارای دانش کافی، نگرش درست، رفتار خوب و مهارت هایی که برای انجام وظایفشان در کلاس، مدرسه و جامعه گسترده تر نیاز دارد، اشاره دارد. کسانی که معلمان را آموزش می دهند افراد حرفه ای هستند که به آنها مربیان معلم می گویند. تربیت معلم را می توان از جمله حساس ترین و مهم ترین مؤلفه های نظام های تعلیم و تربیت دانست؛ چرا که موفقیت و عدم موفقیت در ایجاد تحول در نظام های آموزشی، منوط به توانمندی ها و قابلیت های حرفه ای معلمان است که مجریان اصلی برنامه ها در محیط واقعی هستند.

کلید واژه:

تربیت معلم، نحوه جذب معلم، پذیرش دانشجو در کشورهای مختلف


نویسندگان:

هانیه چاقو ساز

عنوان:

بررسی نقش واسطه اي سرمایه هاي روانشناختی دررابطه بین سرمایه اجتماعی با سبک زندگی سالم در میان آموزگاران مدارس دوره ابتدایی شهرستان ارومیه

چکیده:

تحقیق حاضر با هدف ، بررسی نقش واسطه اي سرمایه هاي روانشناختی در رابطه بین سرمایه اجتماعی با سبک زندگی سالم در میان آموزگاران مدارس دوره ابتدایی شهرستان ارومیه انجام گرفت . جامعه آماری شامل640 نفر از آموزگاران مدارس ابتدایی شهرستان ارومیه بود . نمونه آماری این تحقیق آموزگاران مدارس ابتدایی شهرستان ارومیه بودند که از میان آنها تعداد240 نفر ( 120نفر زن و 120نفر مرد) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند.روش این پژوهش، پیمایشی و از نوع همبستگی بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه سرمایه اجتماعی ، سبک زندگی سالم ، سرمایه هاي روانشناختی بود. با استفاده از روش پیرسون و روش تحلیل مسیر و معادلات ساختاری (pls ) داده های گرد آوری شده تحلیل شدند و با توجه به نتایج تحلیل این نتیجه حاصل شد که بین سرمایه اجتماعی با امید واری ، تاب آوری ، خوش بینی و خود کار آمدی در میان آموزگاران مدارس دوره ابتدایی شهرستان ارومیه رابطه معنی داری وجود دارد،بین سبک زندگی سالم با امید واری ، تاب آوری ، خوش بینی و خود کار آمدی در میان آموزگاران مدارس دوره ابتدایی شهرستان ارومیه رابطه معنی داری وجود دارد ،سرمایه اجتماعی بر سبک زندگی سالم از طریق امید واری ، تاب آوری ، خوش بینی و خود کار آمدی در آموزگاران مدارس دوره ابتدایی شهرستان ارومیه تاثیر دارد

کلید واژه:

سرمایه اجتماعی ، سبک زندگی سالم ، سرمایه هاي روانشناختی


نویسندگان:

محمدحسین بیات, علیرضا خراسانی

عنوان:

بررسی نقش انگیزش بر پیشرفت تحصیلی و یادگیری دانش آموزان

چکیده:

در هر نظام آموزشی، پیشرفت و عملکرد تحصیلی به عنوان مهم ترین شاخص توفیق فعالیت های علمی و آموزشی محسوب می شود، بررسی عوامل مؤثر بر وضعیت تحصیلی دانش آموزان از اهمیت خاصی نزد پژوهشگران علوم تربیتی و روان شناسی برخوردار است. انگیزه پیشرفت یکی از انگیزه های مهم اجتماعی است که رفتار آدمی را تحت تأثیر قرار میدهد این انگیزه را می توان به عنوان آرزو برای پیشی گرفتن بر یک رفتار معیاری ویژه تعریف کرد. در يادگيري کارآموزان و دانش آموزان، انگيزه مساله مهمي است به واقع بعضي متخصصان ايجاد انگيزه را از مسووليت هاي نخستين مربيان و معلمان مي دانند. با وجود برانگيخته شدن يادگيرندگان اين احتمال است که آنان تلاش کافي براي تسلط يابي نشان ندهند با تاسف گفتني است که حتی بهترين برنامه کارآموزي و آموزش سازماندهي شده هم در صورت نبود «انگيزه» در کارآموزان و دانش آموزان به بار نمي نشينند. این پژوهش به لحاظ هدف جزءتحقیقات کاربردی است که با روش کتابخانه ای (مروری) انجام گرفته است. ونشان می دهد که انگيزه يكي از عوامل مهم موفقيت و به عبارتي اولين قدم براي جوينده ي هدف مي باشد و به طريق اولي اين عامل در موفقيت دانش آموزان كه آينده سازان جامعه مي باشند تأثير به سزايي خواهد.

کلید واژه:

انگیزش، پیشرفت تحصیلی، یادگیری


نویسندگان:

ماندانا میری

عنوان:

آسيب شناسي فعاليتهاي پرورشي و امور تربيتي و ارائه ی راهکار

چکیده:

نهاد تربیتی که عهده دار مسئله مهم پرورش دانش آموزان است، فراز و نشیب های گوناگونی را پشت سر گذاشته است.این نهاد که در ابتدای انقلاب اسلامی عمدتاً با ساز و کار حفظ و توسعه دستاوردهای انقلاب خودنمایی می کرد، به تدریج در شرح وظایف خود تغییراتی را مشاهده کرد و عهده دار هویت بخشی دینی و اجتماعی دانش آموزان گردید. امور تربیتی در گذر زمان در تحقق اهداف خود همواره چالش هایی پیشرو داشته است ؛ فاصله فزاینده بین اهداف آرمانی و واقعیت های تربیتی، عدم الگو دهی مربیان عدم آگاهی مربیان به روش های تربیتی ، نمایشی بودن بسیاری از فعالیت‌های این نهاد، وجود مشکلات فراوان مالی در این حوزه، نخبه محور بودن فعالیت ها و مسابقات پرورشی در مدارس و عدم توجه به کلیت جامعه دانش آموزی و استعداد سوزی به جای استعداد پروری از مهم ترین چالش های نهاد پرورشی است. برای تحول در این نهاد تربیتی لازم است از فناوری های نوین بویژه فضای مجازی بهره گرفت، از مربیان با تجربه و توانمند استفاده شود که توانایی نفوذ در دلها را داشته باشند و با مسائل اعتقادی ، روانشناسی ، سیاسی و.. آشنایی کامل داشته باشند. در فعالیت ها تعامل کامل بین اولیا و مربیان ایجاد شود و جذاب ترین فعالیت های تربیتی برای دانش آموزان به اجرا درآید

کلید واژه:

آسیب شناسی، امور تربیتی چالشها ، راهکار


نویسندگان:

عبدالله کمالی, احمدنور عبدالله زاده, سهیلا عبدالله زاده

عنوان:

مقایسه جایگاه درس تربیت بدنی در آموزش و پرورش ایران با کشورهای دیگر

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه جایگاه درس تربیت بدنی در آموزش و پرورش ایران با کشورهای دیگر بود. روش پژوهش به صورت مروری و با استفاده از پایگاه های داده و منابع علمی اخیر جهت تبیین تفاوت ها و شباهت ها و همچنین نقاط قوت و ضعف درس تربیت بدنی در آموزش و پرورش ایران با سایر نقاط جهان بود. یافته ها نشان داد که مسائل مربوط به تجهیزات و ایمنی آنها، نقشه راه و برنامه عملی، ساختار و ارزشیابی درس تربیت بدنی و کمبود تعداد و لزوم ارتقای تخصص معلمان از جمله عوامل مهم بودند که بایستی به آنها توجه ویژه نمود. همچنین توجه به بعد معرفتی و اخلاقی در ورزش، نگاه کل نگرانه و گذراندن تعداد واحد و سالهای مناسب برای معلمان حیطه تربیت بدنی از جمله نقاط مثبت جذب نیروی تربیت بدنی در آموزش و پرورش ایران بود.

کلید واژه:

تربیت بدنی، آموزش و پرورش


نویسندگان:

امیرحسین مهدی مقدم, امیرحسین مهدی مقدم, ملیحه میابادی, مهدی مومنی فر

عنوان:

تاثیر استفاده از تکنولوژی آموزشی در فرآیند های یاددهی و یادگیری ریاضی پایه های ابتدایی و متوسطه

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر استفاده از تکنولوژی آموزشی در فرآیند های یاددهی و یادگیری ریاضی پایه های ابتدایی است. این مقاله به روش کتابخانه ای- مروری صورت گرفته و از مکاتب معتبر در این زمینه استفاده شده است. درس ریاضی، یکی از اثر بخش ترین و کارآمد ترین مواد درسی می باشد. ریچارد کورانت، در این زمینه می گوید: &#171:ریاضیات یکی از عالی ترین تراوش های اندیشه آدمی است که منعکس کننده اراده انسان و نشان دهنده سیر عقل و برهان و هم چنین بیان کننده میزان علاقه بشر به کمال و زیبایی است.&#187: نقش بنیادی علم ریاضی در پیشبرد سایر علوم و فنون نیز مورد پذیرش همگان است، طوری که نرسیدن به هدف های آموزشی در زمینه ریاضی موجب ضعف، ناتوانی و دست نیافتن به اهداف مربوط به پیشرفت علوم و فنون دیگر خواهد بود. نقش معلمان در فعالیت های یادگیری بسیار پیچیده است. گرچه در نگاه سطحی، فعالیت های یادگیری فرصت هایی برای یادگیری دانش آموزان است ولی معلمان در نقش طراح فعالیت، راهنمایی دانش آموزان، نظارت بر فرآیند اجرا و ارائه بازخورد وظایف متنوعی بر عهده دارند.

کلید واژه:

تکنولوژی آموزشی، یادگیری، ریاضی، دانش آموزان


نویسندگان:

افشین میرزالو, ابراهیم جعفری, فریده فردی

عنوان:

آموزش مفهوم گروه، همکاری و فعالیت گروهی به دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی

چکیده:

پژوهش حاضر از نوع درس پژوهی و به صورت کیفی انجام شده که حاصل تلاش اعضاء گروه در جهت بهبود فعالیت‌های آموزشی و یادگیری مفهوم آموزش مفهوم گروه، همکاری و فعالیت گروهی در درس مطالعات اجتماعی می‌باشد. درس پژوهي ترجمه‌ای از زبان ژاپنی و در زبان انگليسي با واژه“Lesson study”معادل می‌باشد. درس پژوهي به زبان ساده مطالعه و پژوهش جمعي پيرامون عمل تدريس است. در این درس پژوهی سعی بر این است که دانش‌آموزان به طور کامل با مفاهیم گروه، همکاری و فعالیت گروهی آشنا گردند و مشکلات و معایب تدریس در این زمینه برطرف گردد. هدف اصلی از انتخاب این زمینه این اصل مهم است که یکی از موضوعات بسیار مهم در زندگی فرد و به ویژه اجتماع در قالب مفهومی با عنوان شهرند مطلوب می‌باشد. در واقع آموزش شهروندي آماده‌سازی جوانان براي نقش‌ها و مسئولیت‌هایشان به عنوان شهروند است. موضوع کلیدی در فرهنگ شهروندی کسب سرمایه اجتماعی است. سرمایه اجتماعی، ظرفیت و استعداد تعامل و همکاری بین مردم و نهادها برای رسیدن به خیر جمعی است. این پژوهش به یافته‌های مفید و مؤثری دست یافته که می‌توان به تأثیر نحوه‌ي تدريس آموزگار بر روند يادگيري، لزوم یک طرح درس مناسب و حساب شده برای مديريت مناسب و پرهیز از انتخاب راه‌هاي اضافي و اتلاف وقت كه چه بسا نتايج نا مطلوبي را به دنبال دارد جلوگیری کند و نکته دیگر این که بهره‌گیری از مواردی با عنوان ایجاد انگیزه در زمینه تدریس بسیار مهم و ضروری است. در نهایت نکته‌ای که از همه چیز مهم‌تر است کسب تجربیات بسیار مهمی در زمینه‌ی درس پژوهی است که برای تک تک اعضای گروه تجربه‌ای بسیار شیرین و کاربردی می‌باشد.

کلید واژه:

درس پژوهی، دانش آموز، تعامل، فعالیت گروهی، شهروند مطلوب


نویسندگان:

مهرنوش منصوری میمندی

عنوان:

بررسی اثربخشی الگوی دریافت مفهوم درآموزش مفاهیم زبان و ادبیات فارسی

چکیده:

نظام های آموزشی همواره برآن بوده اند تا با تغییر نگرش معلّمان نسبت به تدریس،زمینهٔ ایجاد تغییر در الگوهای یاددهی -یادگیری را فراهم سازند تا به معلّمان در بهره گیری از این الگوها در کلاس های درس خود یاری رسانند.بدون تردید با بهره گیری ازالگوهای نوین یاددهی-یادگیری و به دنبال آن مشارکت فراگیران در امر تدریس،شاهد تحولّی نو در کلاس های درس خواهیم بود. الگوی دریافت مفهوم یکی از شیوه های نو تدریس است که تاکنون توانسته است مورد توجّه بسیاری از آموزگاران و کارشناسان آموزشی قرار گیرد. این الگو دارای سه مرحله است: مرحله اول عرضهٔ نمونه ها ست.دراین مرحله معلّم چند جمله را روی تابلو می نویسد؛سپس از دانش آموزان می خواهد،با توجّه به نشانه های مثبت و منفی که در پایان جمله ها آمده است،به مفهومی که در ذهن معلّم است،دست یابد.معلّم تأکید می کند که مفهوم مورد نظر او در جمله های مثبت است. مرحلهٔ دوم آزمون دریافت مفهوم است. در مرحلهٔ دوم معلّم ابتدا علامت های مثبت ومنفی نمونه های قبل را پاک می کند؛سپس با اضافه کردن نمونه های دیگری، از فراگیران می خواهد تا بلی و خیر بودن نمونه ها را مشخص کنند.فراگیران با توجّه به فرضیه هایی که در مرحلهٔ قبل بدان دست پیدا کرده اند، بلی یا خیر بودن نمونه های جدید را مشخص می کنند و فرضیه ها و تعاریف خود را ارائه می دهند. در مرحلهّ سوم فراگیران در گروه ها در باره چگونگی دستیابی به مفهوم با یکدیگر بحث می کنند و معلّم بحث گروهی آنها را هدایت می کند؛سپس معلّم از آنها می خواهد تا جریان تفکر خود را در دست یابی به مفهوم بیان کنند. الگوی دریافت مفهوم موجب رشد شیوه های مؤثر تفکر واستدلال اسقرایی و همچنین مهارت فرضیه سازی در فراگیران می شود و با کنترل فرآیند تفکّرمیزان توجّه ویادگیری آنان را افزایش می دهد. در این مقاله به بررسی الگوی دریافت مفهوم در آموزش مفاهیم زبان و ادبیات فارسی پرداخته شده است.

کلید واژه:

الگوی دریافت مفهوم ،روش های تدریس نوین ،فراگیر ،یاد دهی-یادگیری ،آموزش ادبیات فارسی


نویسندگان:

علی بایرامی

عنوان:

آموزش شناختی و رفتاری به دانش آموزان جهت ارتباط موثر

چکیده:

چکیده هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش همجوشی شناختی و طرحواره های ناسازگار اولیه در سازگاری عاطفی دانش آموزان میباشد. در این راستا، از جامعه آماری دانش‌آموزان مقطع متوسطه شهر تهران، تعداد 100 دانش‌آموز (50 دختر و 50 پسر) با دامنه سنی 14 تا 18 سال به روش تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه فراشناخت حالتی دانش‌آموزان (اونیل و عابدی، 1996) و پرسشنامه طرحواره‌های یانگ (فرم 205 ماده‌ای، 2007) راتکمیل نمودند. تحلیل یافته‌ها نشان داد که نمره کل طرحواره‌های ناسازگار اولیه رابطه منفی و معناداری (05/0> P ، 22/0- = R ) با نمره کل مؤلفه‌های فراشناختی دانش‌آموزان دارد. تحلیل رگرسیون چند متغیره به تفکیک خرده مقیاس‌های طرحواره‌ها نشان داد که از بین 16 طرحواره موجود، طرحواره‌های شکست (004/0> P ، 40/0- = R ) در دختران و بازداری هیجانی (002/0> P ، 42/0 -= R ) در پسران، همبستگی معناداری با نمره کل فراشناخت دارد. بر اساس یافته‌های فوق به نظر می‌رسد که دانش‌آموزان دختر با فعال شدن طرحواره‌ی شکست که منجر به باور فرد به شکست خورده بودن و گریز ناپذیر بودن شکست در فرد منجر می‌شود و نیز پسرانی که از فعال شدن طرحواره بازداری هیجانی که به موجب آن فرد به بازداری افراطی از اعمال و احساسات به منظور اجتناب از طرد و احساس شرمندگی می‌پردازد، رنج می‌برند، با نقص بیشتر در فرایندهای فراشناختی روبه‌رو‌خواهند بود.

کلید واژه:

واژگان کلیدی: دانش آموز، روانشناسی، طرحواره ناسازگار.


نویسندگان:

علیرضا زارعی محمودآبادی, منوچهر علی نژاد

عنوان:

شخصیت اقتدارطلب و تاثیر آن در بروز فساد(مورد مطالعه: دوره پهلوی دوم)

چکیده:

فساد یک بیماری انکارناپذیر جوامع بشری است که در همه حکومت‌ها وجود داشته است. بررسی علل و عوامل پیدایش و گسترش فساد بسیار اهمیت دارد. یکی از عواملی که نقش مهمی در بروز فساد دارد، ویژگی‌های شخصیتی فرد حاکم و پیامدها و تأثیر آن در بروز فساد است. در این پژوهش با استفاده از روش کتابخانه‌ای و اسنادی به بررسی دوره پهلوی دوم به عنوان دوره‌ای از تاریخ ایران که فساد به طور گسترده جامعه را فراگرفته بود، پرداخته شد. نتایج تحقیق نشان داد که ویژگی‌های شخصیتی محمدرضا پهلوی همچون: خوی استبدادی، خودکامگی، خودشیفتگی، توهم عظمت، قدرت‌طلبی و غیره سبب شد تا تمام سیاست‌های کشور در جهت اقتدارگرایی، استبداد و تحقق عظمت‌طلبی شاه اتخاذ شود. محمدرضا و خاندانش برای نشان دادن عظمت، بزرگی و شکوه خود به مصرف‌گرایی و اشرافی‌گری بی حدومرز روی آوردند و اشرافی‌گری در مدت زمان کوتاهی به فرهنگ مسلط دربار بدل شد و کم کم شاه، خاندان پهلوی و اطرافیانش برای برطرف نمودن این حرص سیری ناپذیر اشرافی‌گری دست به انواع مختلفی از فساد زدند. با گسترش مفاسد گوناگون مانند فساد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اخلاقی وغیره متأثر از ویژگی‌های شخصیتی شاه و اشرافی‌گری در بین شاه، خاندان پهلوی و درباریان و فقدان اراده حاکمیت در مقابله با آن، مظاهر این مفاسد برای مردم نمایان گشت و زمینه‌های سقوط رژیم پهلوی را فراهم ساخت.

کلید واژه:

شخصیت اقتدار طلب، فساد، پهلوی دوم، اشرافی گری


نویسندگان:

افسانه طاهریان ریزی

عنوان:

نقش تفکر انتقادی و خلاقیت در میزان استفاده از فضای مجازی دانش آموزان

چکیده:

تفکر انتقادی و خلاقیت در میزان استفاده از فضای مجازی می تواند انگیزه یادگیری را در دانش آموزان بالا برده و آنها را در دنیای فناوری با انگیزه تر از قبل برای رسیدن به مراتب بالاتر آماده سازد . که تفکر انتقادی و خلاقیت پیش بین مناسبی برای آگاهی از میزان استفاده دانش آموزان از فضای مجازی است. مواد و روش تحقیق :روش مطالعه در این تحقیق به صورت مطالعه کتابخانهای بوده است .برای این منظور از مطالب موجود در مقاله و تحقیق های چاپ شده و همچنین مطالب دیجیتالی استفاده شده است

کلید واژه:

تفکر انتقادی، خلاقیت، استفاده از فضای مجازی، دانش آموزان


نویسندگان:

سید محسن سیدی

عنوان:

تشویق و تنبیه و تاثیر آن بر تعلیم و تربیت در آموزش و پرورش ایران

چکیده:

تشويق و تنبيه دو روش تربيتي است كه براي رعايت مقررات و انضباط بايد درمدارس مدنظر قرارگيرد. تنبيه در مواردي بكار مي رود كه رفتار دانش آموز ناپسند،برخلاف مقررات و غيردلخواه است و مي خواهيم آن را خاموش و تضعيف كنيم. اين دو روش بايد بطور صحيح بكار رود تا موجب آرامش خاطر گردد.در مورد تشويق و تنبيه مطالعات زيادي توسط روانشناسان صورت گرفته است و اين مطالعات نشان مي دهد كه اثر تشويق بيش از تنبيه است و تا جايي كه ممكن است بايد از تنبيه خودداري شود زيرا تنبيه عوارضي ناخوشايند را دربردارد. تشويق بايد بجا و مناسب باشد و به محض مشاهده و انجام رفتار مناسب از سوي دانش آموز بايد بلافاصله اعمال گردد و از تشويق هاي بي مورد نيز بايدخودداري كرد. تشويق مناسب و بجا در يادگيري تأثير به سزايي دارد. تنبيه نيز باعث تضعيف رفتارهاي ناپسند مي شود و اكثراً تنبيه به خاطر رفتاري است كه مورد قبول بزرگان و اجتماع نيست. تنبيه نيز بايد بجا و درست اعمال شود ومناسب خطاي كودك باشد، و به محض انجام كار خلاف از سوي كودك تنبيه بايد اعمال گردد و دليل تنبيه نيز روشن شود.

کلید واژه:

تشویق، تنبیه، آموزش، تعلیم، تربیت


نویسندگان:

سعیده شجاعیان, نیما شهیدی

عنوان:

شناسایی عوامل موثر بر توانمندسازی روانشناختی معلمان

چکیده:

با توجه به نقش و جایگاه معلمان در صحنه تعلیم و تربیت، ضروری است که بیش از هر عامل دیگری، به رشد، توسعه و توانمندی خود معلمان پرداخته شود و برای استفاده بهینه از پتانسیل‌های معلمان باید سطح دانش، اطلاعات، مهارت‌ها و شایستگی‌های آنها را ارتقا دهیم. این امر حاصل نمی گردد مگر آنکه پرورش و توانمند کردن معلمان به صورت برنامه ریزی شده و نظامند مورد توجه قرار گیرد. بر همین اساس فرایند توانمندسازی معلمان بایستی از الگویی جامع و نظام مند جهت پیروی کند. به این ترتیب مقوله توسعه توانمندی‌ها و شایستگی معلمان به عنوان یک موضوع کلیدی در آموزش و پرورش، اهمیت اساسی دارد و از جمله ضروری ترین اقداماتی است که در سازمان و در حوزه مدیریت منابع انسانی مطرح است. از آنجا که توانمندسازی معلمان می‌تواند باعث بهبود عملکرد آنها شود، پژوهشگر تلاش دارد در این پژوهش به شناسایی عوامل موثر بر توانمندسازی روانشناختی معلمان بپردازد. روش تحقیق حاضر، بصورت اسنادی و کتابخانه ای بود. روش گرداوری اطلاعات در این پژوهش بصورت کتابخانه ای (استفاده از کتاب ها، اسناد، مقالات و ....) بوده است. برای گردآوری اطلاعات از بانک های اطلاعاتی و فیش برداری از منابع کتابخانه ای استفاده شد. تحلیل و تجزیه داده ها در این تحقیق به‌صورت توصیفی- تحلیلی بوده است. یافته های این پژوهش نشان داد که عواملی همچون عوامل فردی (تحصیلات، کانون کنترل، جنسیت، عزت نفس و سابقه کاری)، عوامل گروهی (اثربخشی گروهی، اهمیت گروه و اعتماد درونی گروه) و عوامل سازمانی (کاهش ابهام، حیطه کنترل، حمایت اجتماعی، دسترسی به اطلاعات دسترسی به منابع و جو مشارکتی) از جمله عوامل موثر بر توانمندسازی روانشناختی معلمان می باشند.

کلید واژه:

توانمندسازی روانشناختی، عوامل فردی، عوامل گروهی، عوامل سازمانی


نویسندگان:

سعیده شجاعیان, دکتر نیما شهیدی

عنوان:

ارزیابی عوامل موثر بر توانمندسازی روانشناختی معلمان دوره ابتدایی به منظور ارائه یک مدل

چکیده:

هدف اصلی این پژوهش شناسایی و ارزیابی عوامل موثر بر توانمندسازی روانشناختی معلمان دوره ابتدایی به منظور ارائه یک مدل بود. روش تحقیق ازنظر ماهيت و محتوايي يك تحقیق توصیفی از نوع همبستگي می باشد. جامعه آماری این تحقیق کلیه معلمان دوره ابتدایی (زن و مرد) در شهرستان نورآباد ممسنی به تعداد 417 نفر می‌باشد. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شد و تعداد 201 نفر بعنوان حجم نمونه آماری انتخاب شد. شیوه نمونه گیری در این پژوهش به صورت تصادفی طبقه ای بود. برای گردآوری عوامل موثر بر توانمندسازی روانشناختی معلمان از پرسشنامه محقق ساخته و برای برای متغیر توانمند سازی روانشناختی از پرسنشامه اسپریتزر (1995) استفاده شد. برای روایی پرسش‌نامه از استاد راهنما در مورد پرسش‌نامه و سؤالات آن نظرخواهی گردید و در نهایت، اعتبار پرسش‌نامه تأیید شد. ضریب آلفای کرونباخ برای بررسی پایایی برای توانمندسازی روانشناختی با ضریب 0.81، عوامل فردی 0.77، عوامل گروهی 0.77 و عوامل سازمانی 0.73 بدست آمد. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون‌های ضریب همبستگی و ماتریس همبستگی با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شد. همچنین برای تایید نهایی مدل از روش معادلات ساختاری بر پایه نرم افزار PLS استفاده شد. بر اساس یافته های این پژوهش، عوامل موثر بر توانمندسازی معلمان در 3 گروه 1- عوامل فردی (جنسیت، سن، تحصیلات و سابقه کاری) ۲- عوامل گروهی(اثربخشی گروهی، اهمیت گروه و اعتماد درونی گروه) 3- عوامل سازمانی (کاهش ابهام، حیطه کنترل، حمایت اجتماعی، دسترسی به اطلاعات، دسترسی به منابع و جو مشارکتی) شناسایی گردید. یافته های این پژوهش نشان داد که عوامل فردی (جنسیت، سن، تحصیلات و سابقه کاری)، عوامل گروهی(اثربخشی گروهی، اهمیت گروه و اعتماد درونی گروه) و عوامل سازمانی (کاهش ابهام، حیطه کنترل، حمایت اجتماعی، دسترسی به اطلاعات، دسترسی به منابع و جو مشارکتی) بر توانمندسازی معلمان تاثیر معناداری دارند.

کلید واژه:

توانمندسازی روانشناختی، عوامل فردی، عوامل گروهی، عوامل سازمانی


نویسندگان:

محمد دهقانی, صبا کریمی

عنوان:

پیش‌بینی ناسازگاری زناشویی بر اساس بعد تعارضات زناشویی در زنان در حال طلاق

چکیده:

روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل زنان شاغل در حال طلاق شهر نوراباد تعداد 320نفر بوده که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 175نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس از بین مراکز مشاوره خانواده انتخاب شدند ابزار جمع‌آوری مقیاس ناسازگاری زناشویی اسپاینر(1976)، با تعارضات ‌زناشویی ثنایی ذاکر و براتی(1387) استفاده شده است نتایج تحقیق که با بکارگیری نرم‌افزار SPSS-26 و آزمونهای آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری و ساده صورت پذیرفت نشان می‌دهد تعارضات زناشویی می‌توانند ناسازگاری زناشویی را در زنان شاغل در حال طلاق شهر نورابادپیش‌بینی نمایند.

کلید واژه:

ناسازگاری زناشویی، ، تعارضات زناشویی، زنان شاغل ، طلاق.


نویسندگان:

نیما صالحیان, شهاب مرادی

عنوان:

تاثیر روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده (ISTDP) بر کاهش نشانگان روانشناختی در بیماران دچار شخصیت ضد اجتماعی

چکیده:

گاهی موانع و مشکلاتی در زندگی آدمی پدید می آید که سازگاری و در نتیجه تعادل روانی فرد را برهم می زند و باعث بروز اختلالات روانی می شود. هدف پژوهش تعیین تاثیر روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده بر کاهش نشانگان روانشناختی در بیماران دچار اختلال شخصیت ضد اجتماعی بود. طرح پژوهش کارآزمایی تصادفی کنترل شده با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه مردان 19-45 سال مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی بود. تعداد 16 نفر با توجه به تحقیقات مشابه، به شیوه دردسترس انتخاب و با روش تولید اعداد تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش مقیاس چند محوری میلون 3 و چک لیست نشانه‌های بیماری 90 سوالی تجدیدنظر شده بود. تجزیه و تحلیل داده‌ها با spss-19 و به روش تحلیل واریانس چند متغیری انجام شد. یافته¬ها نشان داد بین هر دو گروه در مولفه های اضطراب، پرخاشگری، افسردگی، شکایت های جسمانی، وسواس-اجبار، ترس مرضی، روانپریشی، و افکار پارانوئیدی تفاوت معنادار وجود دارد و تنها در مولفه ﺣﺴﺎﺳﻴﺖ در رواﺑﻂ ﺑﻴﻦ ﻓﺮدي(05/0 <P، 35/1 F=)، تفاوت بین دو گروه معنادار نبود. با توجه به نتایج می توان گفت روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده برای کاهش نشانگان روان شناختی بالینی بیماران دچار اختلال شخصیت ضد اجتماعی تاثیر دارد و به عنوان یک روش درمانی مطلوب می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. از این روش درمانی برای برخی مراکز نگهداری از بیماران ضد اجتماعی مثل اردوگاهها، مراکز تربیتی، ندامتگاهها و زندان ها مفید است.

کلید واژه:

روان درمانی پویشی کوتاه مدت، نشانگان روان شناختی بالینی، اختلال شخصیت ضد اجتماعی


نویسندگان:

نیما صالحیان, شهاب مرادی

عنوان:

موضوع: تاثیر روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده (ISTDP) بر افزایش بهزیستی روانی بیماران دچار اختلال شخصیت ضد اجتماعی

چکیده:

گاهی موانع و مشکلاتی در زندگی آدمی پدید می آید که سازگاری و در نتیجه تعادل روانی فرد را برهم می زند و باعث بروز اختلالات روانی می شود. هدف پژوهش تعیین تاثیر روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده بر کاهش نشانگان روانشناختی در بیماران دچار اختلال شخصیت ضد اجتماعی بود. طرح پژوهش کارآزمایی تصادفی کنترل شده با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه مردان 19-45 سال مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی بود. تعداد 16 نفر با توجه به تحقیقات مشابه، به شیوه دردسترس انتخاب و با روش تولید اعداد تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل جایگزین شدند. برای جمع آوری اطلاعات از چک لیست نشانه‌های بیماری 90 سوالی تجدیدنظر شده و مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف، استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس) و نرم افزار آماری spss-19 استفاده شد. بررسی تفاوت میانگین هریک از مولفه های نشانگان روان شناختی گروه مداخله (روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده) و کنترل حاکی از آن است که با حذف اثر پیش آزمون ها، بین هر دو گروه در مولفه های استقلال، تسلط بر خود، رشد شخصی، ارتباط مثبت با دیگران، هدفمندی در زندگی ، پذیرش خود و بهزیستی روانی تفاوت معنادار وجود دارد. نتیجه به دست آمده نشان می دهد، درمان روان پویشی باعث می شود ابراز هیجانات ناشی از استرس ها در فضای امن همراه با عدم احساس طرد از سوی درمانگرصورت پذیرد که این امر به رشد این افراد منجر می شود. شدلر(2010) معتقد است درمان روانپویشی افزون بر بینش بالا و اثربخشی معنادار، موجب بهبود طولانی مدت مراجعان می شود. این روش از راه تجربه هیجانی اصلاح کننده موجب می شود فرد در محیطی شایسته فرصت یابد با آن چه در طول زندگی از آن اجتناب کرده، روبه رو شود و شیوه های غیرانطباقی را که برای ارتباط با خود و دیگران(یکی ازمولفه های بهزیستی روانی) استفاده می کرده، رها کند.

کلید واژه:

روان درمانی پویشی کوتاه مدت، بهزیستی روانی، اختلال شخصیت ضد اجتماعی


نویسندگان:

نیما صالحیان, شهاب مرادی

عنوان:

تاثیر روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده (ISTDP) بر سازگاری اجتماعی بیماران دچار اختلال شخصیت ضد اجتماعی

چکیده:

سازگاري اجتماعي شامل تعامل مؤثر فرد با محيط زندگي بوده و نشانه‌هاي آن داشتن احساسات مثبت دربارة خود، شركت در فعاليت‌هاي اجتماعي، لذت بردن از ارتباط با دیگران، احساس آرامش در موقعيت‌هاي ناآشنا، داشتن ‌احساسات مثبت دربارة ديگران و توانايي تأثيرگذاري بر ديگران است. بنابر این پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر "روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده" بر "سازگاری اجتماعی" بیماران دچار اختلال شخصیت ضد اجتماعی انجام شده است. پژوهش حاضر یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل دارای مراقبت‌های معمول یک پژوهش استاندارد است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه مردان 19-45 سال مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی محکومین زندان سمنان تشکیل می دهند. از بین این افراد، تعداد 16 نفر با توجه به تحقیقات مشابه، به شیوه دردسترس انتخاب و با روش تولید اعداد تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل جایگزین شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس چند محوری میلون 3 و مقیاس سازگاری اجتماعی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس چند متغیری با اندازه‌گیری مکرر) و نرم افزار آماری spss-19 استفاده شد. بررسی تفاوت میانگین سازگاری اجتماعی گروه آزمایش (روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده) و کنترل حاکی از آن است که با حذف اثر پیش آزمون ها، بین هر دو گروه در سازگاری اجتماعی (001/0 P<، 01/34 F=)، تفاوت معنادار وجود دارد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده (ISTDP) بر افزایش سازگاری اجتماعی بیماران دچار اختلال شخصیت ضد اجتماعی موثر است. در تبیین این یافته باید گفت در روانپویشی کوتاه مدت مراجعین در مورد موضوعات مختلفی صحبت می کنند و درمانگر موضوعات مختلفی می شنود ،گوش کردن برای یافتن عناصر مشخص و مهم در درک مراجعین به ما کمک می کند رویکرد درمانی گروه درمانی روانپویشی با تاکید بر رفتارها، تفكرات، هيجانات و تعارضاتي كه افراد در شرايط كنوني بين فردي خود دارند باعث کاهش اضطراب و استرس فرد می شود.

کلید واژه:

روان درمانی پویشی کوتاه مدت ، سازگاری اجتماعی ، اختلال شخصیت ضد اجتماعی


نویسندگان:

سمیرا رازه

عنوان:

واکاوی اثربخش بازی های نمایشی بر عزت نفس و مثبت اندیشی دختران دانش آموز ابتدایی شهر اهواز

چکیده:

هدف اصلی این پژوهش واکاوی اثربخش بازی های نمایشی بر عزت نفس و مثبت اندیشی دختران دانش آموز ابتدایی شهر اهواز در سال تحصیلی 1401_۱۴۰۰بوده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوۀ گردآوری و تحلیل اطلاعات توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری در این پژوهش دانش آموزان دختر ابتدایی شهر اهواز می‌باشد. حجم نمونه بر اساس جدول کوکران 217 نفر از دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهر اهواز تعیین گردید که به جهت کاهش خطا، به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در این پژوهش جمع آوری اطلاعات به دو صورت کتابخانه ای و میدانی صورت گرفت. در این پژوهش برای اندازه گیری متغیرها از مقیاس عزت نفس کوپرنیک و مقیاس بازی های نمایشی محقق ساخته استفاده شده است. جهت روایی پرسشنامه محقق ساخته، پرسشنامه مذکور را به تعدادي از خبرگان شامل اساتید راهنما و مشاور، و نیز برخي ديگر از اساتيد متخصص نشان داده و نظرات اصلاحي آنها اعمال شده است. پایایی پرسشنامه ها نیز با استفاده از آلفای کرونباخ بالای 70 درصد می باشد که نشان دهنده پایایی مناسب پرسشنامه می باشد. برای تجزيه و تحليل داده‌ها از روش های آمار استنباطی و توصیفی با استفاده از نرم افزار spss استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان داد که بازیهای نمایشی بر عزت نفس و مثبت اندیشی دانش آموزان دختر ابتدایی شهر اهواز تاثیر دارد. کلیدواژه: بازی های نمایشی، عزت نفس، مثبت اندیشی، دختران دانش آموز.

کلید واژه:

بازی های نمایشی، عزت نفس، مثبت اندیشی، دختران دانش آموز.


نویسندگان:

سیمین اکبری, بهاره لنگری

عنوان:

اثربخشی بازی درمانی شناختی-رفتاری سوزان ام نل بر پرخاشگری فیزیکی پسران 12-8 ساله

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بازی درمانی شناختی- رفتاری سوزان ام نل بر پرخاشگری پسران 8 تا 12ساله انجام شد. پژوهش حاضر از نوع طرح های نیمه آزمایشی است که از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه ی مدارس پسرانه در مقطع ابتدایی(دوره اول و دوم) منطقه 2تهران در در سال تحصیلی 1398-1397 تشکیل می دهند. بدین منظور تعداد 30 نفر از کودکانی که بعد از تکمیل پرسشنامه توسط معلمانشان به نمره ی برش پرخاشگری دست یافتند، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با همین روش در گروه های کنترل و آزمایش جایگزین شدند. در ابتدا از هر دو گروه پیش آزمون گرفته شد، سپس بازی درمانی شناختی رفتاری براساس پروتکل سوزان ام نل در 8 جلسه 45 دقیقه ای بر گروه آزمایش اجرا شد و در این مدت گروه گواه در لیست انتظار باقی ماندند و پس از اتمام آموزش از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. پس از اجرای پژوهش برای تحلیل نتایج از روش آماری تحلیل کواریانس استفاده شد. یافته ها نشان دادند که بازی درمانی شناختی رفتاری سوزان ام نل می تواند بر کاهش پرخاشگری و خرده مقیاس پرخاشگری شامل پرخاشگری فیزیکی موثر واقع گردد. پرخاشگری یکی از مشکلات رایج و بسیار مهم کودکان مخصوصا پسران می باشد که بازی درمانی یکی از بهترین راهکارها برای درمان آن است.

کلید واژه:

بازی درمانی شناختی- رفتاری، پرخاشگری فیزیکی ، پسران 8 تا 12ساله


نویسندگان:

امیرحسین مهدی مقدم, امیرحسین مهدی مقدم, فهیمه شعیبی, فاطمه ابراهیم بای سلامی, عباس زندانی

عنوان:

راه های ترغیب و ایجاد انگیزش در دانش آموزان برای یادگیری درس زبان و ادبیات فارسی

چکیده:

هدف پژوهش حاضر بررسی راه های ترغیب و ایجاد انگیزش در دانش آموزان برای یادگیری درس زبان و ادبیات فارسی است. این مقاله به روش کتابخانه ای و مروری انجام گرفته و از مکاتب و مقالات معتبر در این زمینه استفاده شده است. درس فارسی یکی از مهم ترین دروس دانش آموزان در طی دوران تدریس آن ها می باشد. این درس برای بعضی از دانش آموزان به دلیل داشتن لغاتی فراتر از دانش آن ها و معانی پیچیده و اشعاری که درک آن ها در بعضی موارد سخت و دست نیافتنی برای آن هاست، از محبوبیت کمی برخوردار است.در این مقاله سعی شده است روش هایی را برای علاقه مند سازی دانش آموزان به این درس شیرین و پر محتوا ارائه شود و راهبرد آن ها مورد بحث قرار گیرد. از آنجا که می دانید در رویکردهای جدید تعلیم و تربیت عرضه ی اطلاعات کافی نیست. بلکه روش تدریس دو سویه از اهمیت ویژه برخوردار است و نقش اصلی بر عهده ی دانش آموزان گذاشته می شود که با مشارکت مستقیم خود به فرآیند یادگیری شکل می دهند و شیوه های تفکر کردن را تمرین می کنند.

کلید واژه:

انگیزش، یادگیری، دانش آموزان، زبان و ادبیات فارسی


نویسندگان:

علیرضا علی اصل

عنوان:

بررسی رابطه سبک های سازنده مدیریت تعارض با خلاقیت و خودتنظیمی معلمان ابتدایی

چکیده:

هدف نگارش این تحقیق ، بررسی رابطه سبک های سازنده مدیریت تعارض با خلاقیت و خودتنظیمی معلمان ابتدایی شهرستان ارومیه به تعداد 2043 نفر مرد و زن می باشند که با روش مورگان تعداد 323 نفر به عنوان نمونه با روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار اندازه گیري در این تحقیق سه پرسشنامه مدیریت تعارض رحیم ( 1983)، پرسشنامه خلاقیت کولز و بروک(2007) و پرسشنامه خود تنظیمی بوفارد(1995) بود. داده ها با نرم افزار لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان داد که : بین سبک سازنده همراهانه مدیریت تعارض با خلاقیت معلمان ابتدایی با ضریب مسیر به میزان 53/0 رابطه مثبت وجود دارد و بین سبک سازنده همراهانه مدیریت تعارض با خودتنظیمی معلمان ابتدایی به میزان 63/0رابطه مثبت وجود دارد، برای محاسبه ضریب پایایی ابزار اندازه گیری از آلفای کرونباخ استفاده شد.

کلید واژه:

سبک های مدیریت تعارض، خلاقیت، خودتنظیمی


نویسندگان:

رضا بهروزی

عنوان:

رابطه تدریس به وسیله نظریه یادگیری شناختی و رفتارگرایی با درگیری و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان ابتدایی شهرستان ارومیه

چکیده:

هدف نگارش این تحقیق ، رابطه تدریس به وسیله نظریه یادگیری شناختی و رفتارگرایی با درگیری و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان ابتدایی شهرستان ارومیه ناحیه 1 می باشد. تحقیق حاضر از نوع توصیفی و پیمایشی است. جامعه آماری تمام دانش آموزان ابتدایی(دوره دوم) شهرستان ارومیه ناحیه 1 به تعداد 197761 نفر که از بین آنها89081 نفر دختر و 108680 نفر آنها پسر بودند. با روش مورگان به عنوان روش نمونه گیری با شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 383 نفر انتخاب شدند که 173دختر و 210پسر بودند. در این تحقیق از پرسشنامه های نظریه های یادگیری آسن(1396)، پیشرفت تحصیلی فام و تیلور(1999) و درگیری تحصیلی زرنگ(1391 ) برای جمع آوری اطلاعات استفاده و آلفای کرونباخ آنها به ترتیب 91/0، 83/0 و 90/0 می باشد . روش و ابزار مورد استفاده برای تجزیه داده ها نرم افزار لیزرل بود. خلاصه نتایج این تحقیق برای بیشترین سطوح بدست آمده، بدین صورت می باشد : اثر مستقیم نظریه یادگیری شناختی- اجتماعی بر پیشرفت تحصیلی (69/0) با تی (05/8) در سطح 001/0 معنی دار می باشد اثر مستقیم نظریه یادگیری رفتارگرایی بر درگیری تحصیلی (74/0) با تی (24/9) در سطح 001/0 معنی دار می باشد. اثر غیرمستقیم نظریه یادگیری رفتارگرایی بر پیشرفت تحصیلی از طریق درگیری تحصیلی (31/0) می باشد. برای محاسبه ضریب قابليت اعتبار ابزار اندازه گيری در این پژوهش از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. چون هر سه پرسشنامه مورد استفاده استاندارد بوده اند روایی و پایایی آنها قبلا به اثبات و تایید رسیده است.

کلید واژه:

نظریه یادگیری، درگیری تحصیلی،پیشرفت تحصیلی


نویسندگان:

سید محمد قبادی, زینب طهماسبی زاده, سید محمد قبادی

عنوان:

تحلیل محتوای کیفی کتاب های قرآن ابتدایی بر مبنای راهکارهاي بهبود سلامت روان از منظر قرآن و عترت(ع)

چکیده:

نظر به اهمیت جایگاه قران در بین دروس مختلف دوره هاي تحصیلی و باتوجه به اینکه نظام آموزش و پرورش بنا به ضرورت تغییرات اجتماعی یکی از سازمان هاي پیچیده و بزرگ هر کشور محسوب میشود و با رشد و توسعه اجتماعی، فرهنگی و اقتصادي پیوندي ناگسستنی دارد، برخی از مسئولیت هاي اصلی در حوزه آموزش قرآن براي کودکان و نوجوانان، بر دوش این نهاد قرار داده شده است. سـلامتی یکـی از بزرگتریـن نعمـات و موهبت هـای الهـی اسـت کـه تنهـا بـه بعـد جسـمانی معطـوف و محـدود نمیشـود، بلکـه سـلامت روانـی را نیـز در برمیگیـرد. لذا توجه به سلامت روانی و بررسی ابعاد آن از همان دوران کودکی از جایگاه ویژه ای برخوردار است . هدف از این مقاله تحلیل محتوای کیفی کتاب های قرآن ابتدایی بر مبنای راهکارهاي بهبود سلامت روان از منظر قرآن و عترت(ع) است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی می باشد و به روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است .جامعه آماری پژوهش کلیه پیام های قرآنی موجود در کتب درسی قرآن سه دوره اول ابتدایی در سال های تحصیلی 1401-1400 می باشد.نمونه گیری در این پژوهش به صورت جهت دار صورت گرفته و شامل کلیه پیام های قرآنی با موضوع سلامت روان می باشد.

کلید واژه:

تحلیل محتوا،پیام های قرآنی،قرآن و عترت، سلامت روان


نویسندگان:

مهدی بابایی, محمد حسن بابایی

عنوان:

روش های تدریس موثردر آموزش تاریخ

چکیده:

یکی از درس‌های مهم در نظام آموزشی هر کشور از جمله ایران درس تاریخ است. تاریخ هر ملتی نمادی از هویت آن ملت است که در شکل‌گیری شخصیت و هویت جوانانش نقش اساسی دارد. ملتی که به تاریخ خود بها دهد و جوانان را با فرهنگ و تمدن خود آشنا کند بی‌شک در مواجهه با تهدیدها و تهاجم‌های فرهنگی رنگ و بوی خود را نمی‌بازد. در نظامهاي آموزشي جديد، واقع بيني و پرورش ذهن فراگيران با عينيت هاي پيرامون از دغدغه هاي اصلي مسئولين آموزشي كشورهاست .از آنجايي كه تاريخ به عنوان يكي از رشته هاي علوم انساني به بررسي كاركردهاي اجتماعي، سياسي ، فرهنگي و..... جوامع گذشته مي پردازد. هدف از آن مرور گذشته و شناخت سطحي رويدادها، بلكه نگاه علمي داشتن در تاريخ همانا تحليل رويدادها و بررسي برآيند و تاثير آن در زندگي امروز ماست. به عبارتي عينيت بخشيدن به رويدادهاي تاريخي با تكيه بر اسناد و مدارك تاريخي، به تحليلگر تاريخ افق ديدي مي يخشد كه در نهايت وابستگي تمامي معارف بشري را به شناخت تاريخ و همچنين شناخت زيرساختهاي مربوط به آن را ضروري مي بيند.کتب تاریخ مهمترین منبع برای آشنایی جوانان با تاریخ است . از طرفی مبحث دیگر روش های تدریس یک بخشش تفکیک ناپذیر در حرفه معلمی است . اما به نظر می رسد در کنار تمام متغیر ، و عوامل ذیربط ،یکی از دلایل غیر اثر بخش بودن آموزش محتوای آموزشی در مدارس خاصه آموزش تاریخ استفاده بیش از حد و مکرر روش های سنتی (سخنرانی ،توضیحی و....) است. در این مقاله که با روش کتابخانه ای -مروری تدوین شده است ،ضمن نقد روش های سنتی تدریس (یک طرفه بودن تدریس ،تاکید بر حفظ متون نه یادگیری آن ،فعال مطلق بودن معلم ، و شنونده تمام بودن دانش آموزان و....) دو مورد از مهمترین روش های تدریس اثر بخش درس تاریخ یعنی تدریس تلفیقی و تدریس الکترونیکی را بیان خواهیم نمود . در این مقاله در تحلیل روش تدریس تلفیقی به مواردی همچون ضررورت این نوع تدریس و تقسیم بندی انواع آن ، نحوه ارزشیابی و اهداف این نوع تدریس خواهیم پرداخت.در تحلیل تدریس الکترونیکی به موارد مهمی همچون منابع تدریس ،معایب و مزایا و تفاوت ها و شباهت های آن با تدریس تلفیقی می پردازیم.

کلید واژه:

آموزش تاریخ ، تدریس اثربخش ،تدریس تلفیقی ،تدریس الکترونیکی


نویسندگان:

خاتون پورمودت, خاتون پورمودت, سیده فاطمه موسوی, مریم کرار, فاطمه محمدی, فاطمه تمیمی

عنوان:

بررسی میزان پیش‌بینی کنندگی استرس والدینی توسط سبک‌های دل‌بستگی والدین شهر برازجان

چکیده:

این پژوهش که از نوع همبستگی و پیش‌بینی است باهدف بررسی میزان پیش‌بینی کنندگی استرس والدینی توسط سبک دل‌بستگی والدین در سال 1401 در شهر برازجان انجام گرفت. شرکت‌کنندگان این پژوهش تعداد 100 نفر از والدین بودند که توسط پرسشنامه استرس والدینی فری جونز (1995) و پرسشنامه سبک دل‌بستگی بزرگ‌سال کولینز و رید (۱۹۹۰) مورد ارزیابی قرار گرفتند. سؤال پژوهش با استفاده از آزمون رگرسیون قدم‌به‌قدم موردبررسی قرار گرفت، یافته‌ها حاکی از آن بود که دو متغیر دل‌بستگی دوسوگرا و دل‌بستگی ایمن قادر به پیش‌بینی استرس والدینی می‌باشد؛ بنابراین می‌توان گفت سبک دل‌بستگی والدین با تحت تأثیر قرار دادن شیوه برخورد با کودکان می‌تواند در شکل‌گیری استرس والدینی مؤثر باشد، بر این اساس مداخله به‌منظور بهبود دل‌بستگی علاوه بر تضمین سلامت روان والدین در کاهش استرس والدینی نیز اثربخش خواهد بود.

کلید واژه:

استرس والدینی، سبک‌های دل‌بستگی، تعامل والد کودک


نویسندگان:

راضیه همتی

عنوان:

نقش سبک فرزند پروری و فراهیجان مادر در پیش بینی انعطاف پذیری روانشناختی نوجوانان

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش سبک فرزند پروری و فراهیجان مادر در پیش بینی انعطاف پذیری روانشناختی نوجوانان بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی مادران و فرزندان نوجوانان شهر شیراز بود که از بین آن¬ها با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای چندمرحله‌ای تعداد 100 نفر انتخاب شدند. افراد نمونه از طریق توزیع پرسشنامه انعطاف پذیری روانشناختی نوجوان عظیمی، یزدخواستی، ابراهیمی و مر آئی (1399)، پرسشنامه سبک های فرزندپروری بوری (1991) و مقياس فراهیجان بک، هافر و اسکوبلر (۲۰۰۹) مورد سنجش قرار گرفتند. داده‌های گردآوری‌شده در دو سطح مورد تجزیه ‌و تحلیل (آمار توصیفی و آمار استنباطی) قرار گرفت. در سطح آمار از میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج حاصل گویای آن است که سبک فرزندپروری اقتدار طلب و فراهیجان مثبت پیش بینی کننده مثبت و معنادار انعطاف پذیری روانشناختی نوجوانان است. بین سبک های فرزندپروری آسان گیری، مستبدانه با انعطاف پذیری روانشناختی نوجوانان رابطه منفی معنادار وجود دارد. سبک فرزندپروری اقتدارطلب با انعطاف پذیری روانشناختی نوجوانان رابطه مثبت معنادار وجود دارد. بین فراهیجان منفی با انعطاف پذیری روانشناختی نوجوانان رابطه منفی معنادار وجود دارد. همچنین بین فراهیجان مثبت با انعطاف پذیری روانشناختی نوجوانان نیز رابطه مثبت معنادار وجود دارد.

کلید واژه:

سبک فرزند پروری، فراهیجان و انعطاف¬پذیری روانشناختی.


نویسندگان:

فائزه شمس الدین قطرم

عنوان:

بررسی میزان تاب آوری از منظر قرآن کریم (مورد مطالعه: دانشجویان دانشگاه فرهنگیان فاطمه الزهراء یزد)

چکیده:

تاب آوری یکی از بنیادی ترین عامل&amp:#172:های سازگاری هر چه بیشتر آدمی با نیازها و تهدیدهای زندگی است. بعضی از انسان&amp:#172:ها می&amp:#172:توانند در برابر بحران های زندگی ایستادگی کرده و بهترین عکس العمل را از خود نشان دهند. در مقابل بعضی افراد بسیار آسیب پذیر عمل می&amp:#172:کنند و به سرعت در هم می&amp:#172:شکنند. تاب آوری چه نقشی در سلامت و روان ما ایفا می&amp:#172:کند و میزان تاب آوری دانشجویان مورد مطالعه در چه سطحی قرار دارد؟ پرسش&amp:#172:هایی است که این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و سپس راهبردهایی با تاکید بر آیات قرآن را مورد بررسی قرار داده است. جامعه آماری تمامی دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان فاطمه الزهراء یزد می&amp:#172:باشد. نتایج بررسی نشان داد که میانگین میزان تاب آوری دانشجویان 65/18 است که این میزان، تاب آوری را پایین اما مناسب نشان می&amp:#172:دهد.

کلید واژه:

تاب آوری، قرآن کریم، راهبرد، دانشجومعلمان فرهنگیان یزد


نویسندگان:

علیرضا سخایی

عنوان:

چگونه توانستم عدم مشارکت یکی از دانش آموزان کلاس اول را بهبود بخشم؟

چکیده:

عدم مشارکت دانش آموزان در مباحث درسی و در کلاس و همچنین در زنگ های تفریح یکی از موضوعات مهم در مدارس به خصوص در مدارس ابتدایی است چرا که اگر این مسئله در سال های اولیه تحصیل برطرف نشود،دانش آموز هر چه به پایه های بالاتر می رود این مشکل بیشتر و بیشتر شده و حل کردن آن سخت تر خواهد بود.عواملی مثل:بی توجهی معلم به دانش آموز وبی توجهی خانواده به دانش آموز می توانند باعث این مشکل شوند.پژوهش حاضر با هدف کمک به مشارکت یکی از دانش آموزان پایه اول مدرسه بوعلی انجام شد.پژوهشگر پس از جمع آوری اطلاعات با روش های مشاهده و مصاحبه،ضمن مطالعه سایت های روانشناسی پنج راه حل را برای این موضوع در نظر گرفت که شامل:داستان پردازی در تدریس،تشکیل گروه های یادگیری،برعکس کردن نقش ها،ارائه نقشه راه برای دانش آموز و بازخورد سریع به تکالیف و سوالات بود.سپس چهار تا از این راه حل ها در کلاس به اجرا درآمد که عبارت اند از:داستان پردازی در تدریس،تشکیل گروه های یادگیری،برعکس کردن نقش ها و بازخورد سریع به تکالیف و سوالات.زمانی که از این روش ها استفاده شد و رفتار دانش آموز را مشاهده کردم،متوجه شدم که مشارکت او هم در مباحث درسی و هم در زنگ های تفر یح بهبود یافته است.

کلید واژه:

دانش آموز، داستان پردازی، تشکیل گروه های یادگیری، برعکس کردن نقش ها، بازخورد سریع به تکالیف


نویسندگان:

مریم نصیرپور

عنوان:

وظیفه شناسی و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

همه‌ساله، دانش آموزان زیادی با شوق و رغبت و امید به آینده، وارد مقاطع مختلف آموزشی می‌شوند و علی­رغم اینکه انتظار می‌رود این شوق و انگیزه، ادامه یابد تا به بهترین نحو، به اعتلای فردی و جامعه کمک نماید، اما برخی از دانش ­آموزان، دچار فرسودگی تحصیلی می‌شوند، بنابراین مسئله اصلی پژوهش بررسی رابطه‌ی وظیفه شناسی و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان بود. پژوهش حاضر به روش مروری کتابخانه ای و مطالعه‌ی نظر بزرگان و مقالات مرتبط در این حوزه انجام شده است که ابتدا به تعریف مسئولیت پذیری و فرسودگی تحصیلی پرداخته شده و سپس رابطه‌ی مسئولیت پذیری و فرسودگی تحصیلی گفته شده است. نتایج پژوهش نشان داد که بین مسئولیت پذیری با فرسودگی تحصیلی در سطح اطمینان رابطه معنی داری وجود ندارد. مسئولیت پذیری دانش آموزان به لحاظ پایه تحصیلی تفاوت معناداری وجود ندارد. همچنین یافته‌ها بیانگر این است که بین فرسودگی تحصیلی دانش آموزان به لحاظ پایه تحصیلی تفاوت معناداری وجود ندارد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر می‌توان نتیجه گرفت که فرسودگی تحصیلی بسیار گسترده است و صرفاً منوط به مسئولیت پذیری نمی‌شود.

کلید واژه:

وظیفه شناسی، فرسودگی تحصیلی، پیشرفت تحصیلی


نویسندگان:

شهلا بهاروند

عنوان:

نگاهی به یادگیری مشارکتی و ویژگی های آنها

چکیده:

یادگیری مشارکتی زمینه مشارکت افراد در جریان یادگیری را فعال می نماید و آنها را از حالت شنونده صرف خارج می سازد که به همین علت این نوع یادگیری را در زمره یادگیری فعال قرار می دهند و همواره باید ویژگی ها و فرضهای آن مورد بحث و بررسی قرار گیرد تا به شناخت درستی از این نوع یادگیری و کاربرد آن برسیم. با توجه به مطالب ذکر شده در نوشتار علمی مروری حاضر و به شیوه کتابخانه ای با بهره گیری از منابع نگاشته شده در این زمینه ، مسئله یادگیری مشارکتی در حد توان مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. نتیجه بررسی ها نشان می دهد که یادگیری مشارکتی نقش مهمی در جلب مشارکت افراد در امر یادگیری دارد . همچنین يادگيري مشاركتي بايد داراي هدفهاي روشن و قابل دسترسي باشد و همه‌ي اعضاي گروه بدانند كه بايد براي رسيدن به آن بكوشند.

کلید واژه:

یادگیری ، یادگیری مشارکتی ، دانش آموزان


نویسندگان:

سمانه یوردخانی

عنوان:

تاثیر بازی درمانی در کودکان استثنایی

چکیده:

برای کودکان بازی کردن مانند حرف زدن است، آن‌ها با بازی کردن عواطف و احساسات خودشان را بیان می‌کنند و استعدادها، افکار خود را بروز می‌دهند. و همچنین از طریق آن با دیگران ارتباط برقرار می‌کنند به این صورت که بازی کردن برای کودکان راه‌حلی است تا با محیط خود کنار بیایند و محیط اطراف خود را درک کنند. عوامل مؤثر در بازی کردن کودک شامل سن کودک، مراحل رشد، جنسیت، محیط و هوش کودک می‌باشد.در حال حاضر یکی از مهم‌ترین بحث‌های تبدیل‌شده در بین خانواده‌ها کودکان استثنایی هستند که باید گفت استثنایی بودن فقط به معنای عقب‌ماندگی ذهنی یا کندذهنی نیست بلکه شامل پیش فعالی، هوش بالا، تفکر زیاد، معلولیت‌های جسمی و... نیز می‌باشد که در حال حاضر به دلیل تک‌فرزندی بودن بسیاری از خانوارها با این موارد مواجه هستند. یکی از مهم‌ترین راه‌ها برای ارتباط برقرار کردن با کودکان استثنایی بازی کردن با آن‌هاست. کم‌تحرکی، پرتحرکی، اختلالات رفتاری و گفتاری عمده‌ترین و رایج‌ترین رفتارهای کودکان استثنایی می‌باشد که می‌توان گفت با بازی کردن با کودکانی که دچار کم‌تحرکی یا پرتحرکی، گوشه‌گیری، کم‌رویی یا خجالت، اختلالات گفتاری و ...هستند می‌تواند در کنترل کردن این کودکان کمک کند.در این مقاله به بررسی تأثیر بازی کردن با کودکان استثنایی می‌پردازیم.

کلید واژه:

عقب‌افتادگی، کودکان استثنایی، پیش فعالی، بازی، اختلالت رفتاری


نویسندگان:

محمد خورشیدی, محمدحسین محبی نورالدین وند

عنوان:

مقایسه اثربخشی روش تدریس جیگ ساو و روش تدریس یادگیری در حد تسلط بر عملکرد تحصیلی درس علوم در دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی شهرستان مسجد سلیمان

چکیده:

هدف اين پژوهش مقایسه اثربخشی روش تدریس جیگ ساو و روش تدریس یادگیری در حد تسلط بر عملکرد تحصیلی درس علوم در دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی شهرستان مسجد سلیمان بود. جامعه آماري اين پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی شهرستان مسجد سلیمان می باشند که در سال تحصیلی 401-1400 مشغول به تحصیل بودند. برای تعیین نمونه با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 2 مدرسه انتخاب شدند و در هر مدرسه یک کلاس پایه ششم انتخاب شد و از هر پایه ششم 40 نفر دانش آموز انتخاب شدند؛ در مجموع 80 نفر نمونه پژوهش حاضر را تشکیل می دادند. طرح پژوهش از نوع تجربی پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزار جمع آوری داده های پژوهش شامل پرسش نامه عملکرد تحصیلی فام و تیلور (1999)، آموزش به روش جیگ ساو در درس علوم تجربی، از بسته آموزشی معصومی خلجی (1397) و آموزش به روش تدریس یادگیری در حد تسلط در درس علوم تجربي، از بسته آموزشي کشاورزی(1398) بود. پس از گزینش تصادفی گروه ها، از گروه های آزمایش و گروه های کنترل پیش آزمون به عمل آمد. در مرحلۀ بعد اعضای نمونه 80 نفری در دو گروه آزمایش (20 نفر گروه آزمایش جیگ ساو و 20 نفر گروه آزمایش در حد تسلط) و دو گروه کنترل (20 نفر گروه کنترل جیگ ساو و 20 نفر گروه کنترل در حد تسلط)، تحت آموزش قرار گرفتند. پس از پایان برنامه آموزشی، از گروه ها پس آزمون گرفته شد. داده ها با آزمون تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که روش تدریس جیگ ساو نسبت به روش یادگیری در حدتسلط در عملکرد تحصیلی درس علوم تأثیر بالاتری داشته است.

کلید واژه:

روش تدریس جیگ ساو، روش تدریس یادگیری در حد تسلط، عملکرد تحصیلی، درس علوم تجربی.


نویسندگان:

سجاد محمدی پور

عنوان:

راه های افزایش اعتماد به نفس در دانش آموزان دوره ابتدایی

چکیده:

احساس اعتماد به نفس در دانش آموز باعث می شود او توانایی های خود را باور کند و نسبت به خود دید متعادلی داشته باشد تا به موفقیت تحصیلی دست یابد. دانش آموز با اعتماد به نفس در عین حال که از ایرادات و نواقص خود آگاه است؛ به توانمندی ها و قابلیت های خودش افتخار می کند و می تواند توانایی های خود را به کار بگیرد. یکی از مهم ترین دلایل ضعف عملکردی و اختلال در رفتارهای دانش آموزان کمبود اعتماد به نفس است و به همین دلیل برای اصلاح برخی از اختلالات در دانش آموزان؛ تقویت اعتماد به نفس و مهارت های فردی و ارتباطی در آنها چاره ساز خواهد بود. مهمترین هدف این پژوهش ارائه راهکارهایی در افزایش اعتماد به نفس دانش آموزان دوره ابتدایی بود. این مقاله با روش مروری_ کتابخانه ای و به کمک اینترنت تهیه شده بود که جامع و نمونه آماری آن کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی بوده است. یافته ها نشان داده است که کودکانی که احساس اعتماد به نفس سالم دارند، می‌توانند احساس خوبی در مورد خود داشته باشند و بدانند که شایسته احترام دیگران هستند. سطح بالاتری از اعتماد به نفس می‌تواند به دانش آموزان کمک کند تا دچار اضطراب نشود و تمام توانایی‌های خود را کشف کنند و آن‌ها را تقویت کنند و در تحصیلشان پیشرفت کنند. نتایج نشان داده است بین دانش آموزانی که دارای اعتماد به نفسی بالا هستند و دانش آموزانی که هیچ گونه اعتماد به نفسی در خود احساس نمی کنند تفاوت زیاد وجود دارد و همچنین دانش آموزانی که دارای اعتماد به نفس بالا هستند مقاومت بیشتری در برابر مشکلات مدرسه داشته و می توانند از این توانایی بالقوه خود در داخل خارج کلاس و مدرسه استفاده کنند.

کلید واژه:

واژگان کلیدی : اعتماد به نفس، دانش آموزان، توانایی ها، اضطراب.


نویسندگان:

فاطمه صالح, محمد مهدی صالح, راحله ده بیدی

عنوان:

شیوه های فرزند پروری و پیامد های آن(تجارب)

چکیده:

هدف از نگارش این مقاله آشنایی با مفهوم فرزند پروری ، بررسی شیوه ها و الگوهای رفتاری والدین درخصوص نحوه پاسخ دهی به احساسات و هیجانات فرزندان و در نهایت پیامد های حاصل از الگو های رفتاری متفاوت و اتخاذ برترین شیوه برای تربیت و رشد آینده سازان جامعه در جهت ظهور انسانی شریف و ارزشمند در جوامع بشری می پردازیم.

کلید واژه:

فرزند پروری، والدین، آینده سازان،تربیت و رشد، الگورفتاری


نویسندگان:

مریم آذرخرداد

عنوان:

بررسی خوانایی کتاب فارسی پایه پنجم ابتدایی با روش فلش، گانینگ فوگ، مک لافلین، فرای، پاور، سامنر، کرل

چکیده:

هدف مطالعه حاضر ارزیابی و سنجش خوانایی کتاب فارسی پایه پنجم ابتدایی بر اساس پنج روش سنجش خوانایی(فلش،گانینگ فوگ، فرای، پاور، سامنر، کرل) می باشد برای اجرای روش های (فلش، گانینگ فوگ، پاور، سامنر، کرل) محتوای کتاب حاضر به سه بخش تقسیم و از هر بخش به صورت تصادفی یک درس انتخاب و از ابتدای هر درس صد کلمه انتخاب گردیده و مورد تحلیل قرار گرفته است، اما در روش فرای محتوای کتاب به سه بخش تقسیم و از هر بخش یک درس را به صورت تصادفی انتخاب و از ابتدای درس انتخاب شده ده جمله متوالی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است، تحلیل های صورت گرفته نشان دهنده این است که اولا اصل سادگی به دشواری در تنظیم محتوای مطالب کتاب حاضر رعایت نشده است، ثانیا قدرت خوانایی سطح کلاسی و سطح سنی مطالب نسبت به کلاس پنجم تناسب ندارد.

کلید واژه:

تحلیل محتوا، سنجش خوانایی، فارسی پایه پنجم ابتدایی،گانینگ فوک، فرای، فلش


نویسندگان:

محمدرضا عسکری, دکتر محمد مهتری آرانی, زهرا ذبیحی اردستانی

عنوان:

تأثیر بازی درمانی بر یادگیری دانش آموزان دختر مبتلا به اختلالات یادگیری با متغیر میانجی تنظیم شناخت هیجانی در مدارس ابتدایی شهرستان اردستان در سال تحصیلی1400-1401

چکیده:

هدف این پژوهش تأثیر بازی درمانی بر یادگیری دانش آموزان دختر دارای اختلال یادگیری با متغیر میانجی تنظیم شناخت هیجانی در مدارس ابتدایی شهرستان اردستان بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، پژوهشی نیمه آزمایشی با گروه کنترل و هدف بود. نمونه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی شهرستان اردستان بودند که 32 دانش آموز دارای اختلال یادگیری و 32 دانش آموز عادی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. مداخله بازی درمانی به افراد گروه آزمایش ارائه شد. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر، پرسشنامه تنظیم هیجانی گرانفسکی و همکاران بود. (2011) و آزمون هوش وکسلر. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 انجام شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین گروه آزمون در نمرات پس آزمون نسبت به پیش آزمون تفاوت معناداری وجود دارد. در حالی که چنین معناداری در گروه کنترل مشاهده نشد. همچنین با توجه به اندازه اثر متغیر شناخت هیجانی 17 درصد از واریانس متغیر یادگیری را پیش بینی کرد. پس از حذف اثر پیش آزمون، تأثیر متقابل بازی درمانی و متغیر بازشناسی هیجانی با (01/0P&amp:amp:lt: و 30/12=F) در متغیر یادگیری در سطح آلفای 01/0 معنادار است. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، استفاده از مداخله بازی درمانی برای بهبود یادگیری دانش آموزان با ناتوانی های یادگیری پیشنهاد می شود.

کلید واژه:

بازی درمانی، یادگیری، اختلال یادگیری، تنظیم شناخت هیجانی.


نویسندگان:

موسی نیسانی

عنوان:

وظایف و کارکردهای تربیتی خانواده در قبال فرزندان (براساس روایت تربیتی از پیامبر اسلام(ص))

چکیده:

یکی از مهم ترین وظایف و دغدغه‌های خانواده‌ها که از دیرباز تاکنون مورد توجه اندیشمندان و پژوهشگران علوم تربیتی و علوم انسانی قرار گرفته، مسأله تربیت فرزندان بوده است. خانواده به عنوان تاثیرگذارترین نهاد جامعه، عمدۀ این مسئولیت را برعهده دارد. از این رو، مقاله حاضر با هدف تبیین وظایف و کارکردهای تربیتی خانواده در قبال فرزندان از طریق کنکاش در قرآن و روایات و نیز شناسایی تعریف خانواده و تربیت، تدوین شده است. روش بررسی در این تحقیق، مطالعۀ کتابخانه ای و اسنادی بوده و در شناسایی معنای خانواده و تربیت از معناشناسی و در شناسایی وظایف و کارکردهای تربیتی خانواده در قبال فرزندان از روش تحلیلی بهره گرفته شده است. در این نوشتار استخراج سه وظیفه به عنوان شالوده ترین کارکردها و وظایف خانواده در تربیت فرزندان تأکید شده است. وظایف و کارکردهای تربیتی خانواده در دورۀ کودکی فرزند(۷ سال اول: دوران سیاوت و آقایی)، وظایف و کارکردهای تربیتی خانواده در دورۀ نوجوانی فرزند(۷ سال دوم: دوران اطاعت و مطیع بودن) و وظایف و کارکردهای تربیتی خانواده در دوران جوانی فرزند(۷ سال سوم: دوران مشاورت و وزیر بودن).

کلید واژه:

خانواده، وظایف تربیتی، فرزند، آیات و روایات


نویسندگان:

فاطمه بیگلری

عنوان:

بررسی رابطه علّی سبک&amp:#172:های فرزندپروری با سازگاری اجتماعی و سرزندگی تحصیلی دانش&amp:#172:آموزان پسر مقطع متوسطه اول

چکیده:

هدف این پژوهش بررسی رابطه علّی سبک های فرزندپروری با سازگاری اجتماعی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان دورۀ متوسطه اول بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بود که به شکل میدانی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش&amp:#172:آموزان پسر متوسطه اول شهرستان لارستان تشکیل دادند (2563)، که از بین آنها 210 نفر به شیوه تصادفی ساده به&amp:#172:عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده&amp:#172:ها پس از تأیید روایی و پایایی از پرسشنامه&amp:#172:های فرزندپروری بامریند (1991)، سازگاری اجتماعی سینها و سینگ (1993) و سرزندگی تحصیلی دهقانی-زاده و حسین چاری (1391) استفاده شد. داده&amp:#172:ها به کمک روش حداقل مربعات جزئی تحلیل شد. نتایج نشان داد که سبک فرزندپروری استبدادی بر سازگاری اجتماعی دانش&amp:#172:آموزان اثر منفی و معنادار و سبک فرزندپروری مقتدرانه و سهل&amp:#172:گیرانه بر سازگاری اجتماعی و سرزندگی تحصیلی اثر مثبت و معنادار دارد؛ همچنین اثر سازگاری اجتماعی بر سرزندگی تحصیلی مثبت و معنادار بود. نتایج این پژوهش نقش سبک فرزندپروری مقتدرانه و سهل&amp:#172:گیرانه را جهت افزایش سطح سازگاری اجتماعی دانش&amp:#172:آموزان و حل بهتر چالش&amp:#172:های تحصیلی آنها را برجسته&amp:#172:تر می&amp:#172:کند.

کلید واژه:

سبک فرزندپروری مقتدرانه، سبک فرزندپروری سهل&amp:#172:گیرانه، سبک فرزندپروری استبدادی، سازگاری اجتماعی، سرزندگی تحصیلی


نویسندگان:

علیرضا کریمی, عاطفه عبدی لیفکوئی

عنوان:

تاثیر روان‌شناسی مثبت‌نگر بر دانش‌آموزان مقطع متوسطه دوره اول و دوم

چکیده:

از مهم‌ترین تحولات در روانشناسی امروز، جنبش روانشناسی مثبت نگر می‌باشد، این جنبش باعث شده تا تمرکز علم روانشناسی از آسیب شناسی روانی به سوی موضوعات مثبت مانند شادی، سلامت، ذهن، عواطف مثبت، خلاقیت و فضایل اخلاقی سوق داده شود، این رویکرد می‌تواند نقش مهمی را در عرصه هایی همچون دین، خانواده، جامعه، سازمان ها و نهادهای دولتی و آموزش و پرورش ایفا نماید. روانشناسی مثبت نگر می‌تواند تاثیر شگرفی را در حوزه آموزش و پرورش و خصوصا دانش آموزان ایجاد نماید.این مقاله با استفاده از روش پژوهش کیفی به بررسی نقش روانشناسی مثبت نگر در حوزه آموزش و پرورش و جوانان دبیرستانی می‌پردازد، در این مقاله به تاثیر آموزش مثبت نگری بر کاهش اضطراب و استرس و ارتقای کیفیت زندگی دانش آموزان اشاره شده است و معقتد است که روانشناسی مثبت نگر در افزایش حالت های روان شناختی دانش آموزان همچون توکل به خدا، خوش بینی، خودکارآمدی، وظیفه شناسی، هدفمندی، امیدواری، اجتماعی بودن، عزت نفس و احساس ارزشمندی می‌تواند موثر باشد.

کلید واژه:

روانشناسی، مثبت نگر، آموزش و پروش، دانش آموزان، عزت نفس


نویسندگان:

سید محسن سیدی

عنوان:

راهکار های تحقق عدالت آموزشی در آموزش و پرورش ایران

چکیده:

شرط لازم برای دسترسی به جامعه‌ای متعالی، پویا و توسعه‌یافته، تأمین و بروز مقوله عدالت است. هرقدر پدیده عدالت بیشتر تعمیم یابد و برای گسترش و بسط آن هم‌اندیشی شود، قطعاً به جامعه‌ای پایدار و توسعه‌یافته‌تر منجر می‌شود. از پیامدهای نبود عدالت، افزایش شکاف طبقاتی، نارضایتی و نابهنجاری در ابعاد گوناگون است که نتیجه‌ای جز تحول و تغییر نظام نداشته است. تعریف‌های واژگانی و مفهومی، تعیین مصداق‌ها، راهکارها و روش‌های تحقق عدالت، از مباحث جدی ادیان الهی، مکاتب و اندیشه‌ورزان تاریخ بشر بوده ‌است. مصلحان اجتماعی با هرگرایش، زمان و مکانی اتفاق نظر داشته‌اند که رسیدن به عدالت و ثبات اجتماعی مطلوب، تنها با عبور از شاهراه عدالت آموزشی میسر است. توجه به کودکان به‌عنوان یادگیرندگان موفق مادام‌العمر و شهروندان مؤثر، راهی مطمئن برای تحقق عدالت اجتماعی از طریق درهم‌شکستن چرخه فقر نسلی است. بدین لحاظ، موضوع عدالت آموزش‌محور مستدام، از بحث‌های راهبردی همه نظام‌ها بوده ‌است.

کلید واژه:

عدالت، عدالت آموزشی، آموزش و پرورش، تحقق عدالت


نویسندگان:

معصومه ابن علی

عنوان:

تحلیل محتوای اشعار کتب فارسی دوره دوم ابتدایی از منظر توجه به مقدسات ادیان

چکیده:

آنچه امروزه جهان بشري به شدت به آن نيازمند است، تعامل و گفت وگوي اديان در جهت كم كردن فاصله هاي موجود بين اديان، تاليف قلوب پيروان آنها و يكسو نمودن حركت انسانها به سوي سعادت است. هدف از این پژوهش بررسی محتوای اشعار کتب فارسی پایه چهارم پنجم و ششم ابتدایی از لحاظ توجه به مقدسات ادیان است. این پژوهش به روش تحلیل محتوای کیفی و کمی انجام شده و جامعه و نمونه آماری شامل کتب فارسی پایه چهارم پنجم و ششم ابتدایی است . ابزار اندازه گیری چک لیست محقق ساخته میباشد نتایج این پژوهش نشان داد که در کتب مذکور به هشت مقوله اصلی (قداست خداوند، متون دینی، مکان‌های مخصوص عبادت، پیامبران، اشخاص مقدس، شعائر دینی مشترک، زمان های مقدس و اشیای مقدس) و36 مقوله فرعی مقدسات ادیان اشاره شده است که از این تعداد8 مقوله مربوط به شعائر دینی، 6مقوله مربوط به اشخاص مقدس و رهبران دینی، 6 مقوله مربوط به مکان‌های مخصوص عبادت چهار مقوله در ارتباط با اشیای مقدس، شش مقاله مرتبط به زمان های مقدس و ۳ مقوله مربوط به متون دینی و سه مقوله نیز مربوط به مقوله پیامبران می باشد. از بین مولفه‌های مقدسات ادیان در اشعار کتب فارسی دوره دوم ابتدایی بیشترین توجه به مولفه قداست خداوند و شعائر دینی شده است ولی میزان توجه به زمانهای مقدس و اشیا مقدس کمترین رتبه را داشته است.

کلید واژه:

اشعار کتاب فارسی ، تحلیل محتوا ، دوره دوم ابتدایی، مقدسات ادیان


نویسندگان:

نصیبه تاری

عنوان:

بررسی تاثیر قصه های قرآن در تربیت کودکان

چکیده:

هدف از این مقاله بررسی تاثیر قصه های قرانی درتربیت وبه خصوص تربیت کودکان می باشد.برای این منظور دراین پژوهش سعی شده ابتدا با توجه به مفهوم واهداف قصه های قرانی وهمچنین فلسفه وجودی قصه های قرانی ،به تاثیر ونقشی که قصص قران برجنبه های مختلف تعلیم وتربیت کودکان دارند پرداخته شود.

کلید واژه:

واژگان کلیدی:قصه های قرآنی،تربیت،کودکان


نویسندگان:

علیرضا سخایی, محمد محمدی, حسین جدیدی, علیرضا سخایی, علیرضا محمدی, داوود حاتمی

عنوان:

در برخورد با کودکی که اختلال یادگیری داشت چگونه برخورد کردم؟

چکیده:

وقتی به عنوان معلم یا آموزگار وارد هر کلاسی بشویم با دانش آموزانی مواجه می شویم که هر کدام دارای روحیات خاص خود هستند و هر یک از خانواده هایی با فرهنگ های متفاوت. از وجه دیگر در هر کلاس دانش آموزان با استعدادی وجود دارند که مطالب درسی را به راحتی فرا می گیرند اما دانش اموزانی هم هستن که دچار اختلالاتی هستند و در فرا گرفتن دروس کمی ضعیف تر عمل می کنند. وقتی در پایه های ابتدایی با چنین دانش آموزانی مواجه می شویم باید این موضوع رادر نظر داشته باشیم که بهترین دوره برای رفع این اختلالات و بهبود وضعیت دانش اموزان در همین سن است؛ پس رفتار مناسب ما به عنوان معلم می تواند نقشی تعیین کننده در آینده این دانش آموز داشته باشد. در این مقاله به نحوه مواجهه با دانش آموزی که دارای اختلال است می پردازیم. دانش آموزی که در دروسی مثل ریاضی و یا املا اختلال یادگیری داشت و این عامل باعث می شد تا گاها دید نسبتا منفی توسط دانش آموزان دیگر به این دانش آموز ایجاد شود. برای درمان این اختلال راه های بسیاری پیش روی ما بود . ما باید با توجه به شرایط کلاس و امکانات خود راهی را انتخاب می کردیم تا بتوانیم دانش آموز خود را پیشرفت دهیم و در همین حال باعث نشویم تا بقیه دانش آموزان دید منفی نسبت به این دانش آموز داشته باشند. من برای حرکت در این مسیر از تجربه استادان خود و معلم راهنمای خود استفاده کردم و همچنین از دروسی که در دانشگاه مطالعه کرده بودیم هم کمک گرفتم و در آخر کار مشاهده شد که دانش آموز کلاس ما که دارای اختلال یادگیری بود توانست پیشرفت نسبتا خوبی داشته باشد.

کلید واژه:

اختلال یادگیری، دانش آموزان ابتدایی، املا


نویسندگان:

مریم بابایی

عنوان:

بررسی تأثیر تدریس اثربخش بر مهارت حل مسئله دانش آموزان

چکیده:

هدف این پژوهش تعیین بررسی تأثیر تدریس اثربخش بر مهارت حل مسئله دانش آموزان پایه ششم ابتدایی تهران است. روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش شبه تجربی با دو گروه آزمایش و گواه است. جامعه آماری پژوهش حاضر را دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی شهر تهران تشکیل دادند. روش نمونه‌گیری در این پژوهش به دلیل طیف گسترده‌ی جامعه آماری، روش خوشه‌ای چندمرحله‌ای می‌باشد، سپس دو خوشه انتخاب شدند. همچنین حجم نمونه به تعداد 40 نفر می‌باشد که در قالب دو گروه 20 نفره آزمون و کنترل قرار گرفتند. اطلاعات موردنیاز به دو روش مطالعات کتابخانه‌ای (به‌منظور تدوین فرضیات) و روش میدانی (به‌منظور آزمون فرضیات) گردآوری شد. ابزار پژوهش شامل بسته آموزش تدریس اثربخش و همچنین پرسشنامه استاندارد مهارت حل مسئله بود. در این مطالعه به‌منظور تعیین روایی از روش محتوایی و برای تعیین پایایی از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد و با کمک نرم‌افزار SPSS داده‌ها تحلیل شد. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) و آمار استنباطی (تی مستقل و رگرسیون) استفاده شد. نتایج نشان می‌دهد که تدریس اثربخش بر مهارت حل مسئله دانش آموزان دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی تهران تأثیر دارد.

کلید واژه:

تدریس اثربخش، مهارت حل مسئله، دانش آموزان پایه ششم ابتدایی تهران


نویسندگان:

جعفر کاردان

عنوان:

بررسي علل آسیب پذیری نظام آموزشي در امور پرورشی وتربیتی و راهکارهای بهبودبخش آن

چکیده:

چکیده هدف اساسی مقاله ی حاضر ارائه راهکارهای بهبودبخش مشارکت خانواده با مدرسه در امور آموزشی وپرورشی دانش آموزان بوده که به شیوه ی توصیفی و با استناد به مطالعات کتابخانه ای نگارش یافته است. نتایج اصلی پژوهش نشان می دهد که در نظام های تعلیم و تربیت مترقی، مدارس نمی توانند از خانواده جدا باشند و عمدتاً بین اولیاء، مربیان و مدیران مدارس، همکاری نزدیک وجود دارد. در این نظام ها، اولیاء از نزدیک در جریان کارهای مدرسه هستند و به آن ها فرصت همکاری و مشارکت در امور آموزشی و پرورشی فرزندان داده می شود. نتیجه ی این همکاری، ارتباط نزدیک و صمیمی اولیاء با مسئولین آموزشی مدرسه خواهد بود که باعث رشد، شکوفایی و پیشرفت آموزشی و پرورشی دانش آموزان خواهد شد به علاوه به بهبود کیفیت آموزشی و پرورشی مدرسه نیز خواهد انجامید. بنابراین، تربیت کودک، محصول کوشش های خانواده و اجتماع است و مدرسه را نمی توان به تنهایی عاملی تعیین کننده در امور تعلیم و تربیت فرزندان در موقعیت های مختلف اجتماعی، دانست. مدرسه از نهادهای تربیتی و آموزشی است که نیازمند مشارکت فعال خانواده است و تا همکاری و همدلی اولیاء و مربیان مدارس نباشد، قطعاً نتیجه مطلوبی عاید نخواهد شد. در بخش اول مقاله تلاش شد تا اولیای مدارس در کنارتوجه به پیشرفت تحصیلی، به رشد شخصیتی و امورپرورشی دانش آموزان بپردازند. در بخش دوم به آسیب های رایج در میان دانش آموزان و برنامه ریزی جهت پیشگیری پرداخته شد و در بخش سوم به ارائه طرح های پیشنهادی، جهت ارتقای امور پرورشی و فرهنگی ونسلی تمدن ساز و پیشگیری از آسیب های روانی اجتماعی دانش آموزان اختصاص یافت.

کلید واژه:

واژگان کلیدی: آسیب پذیری مشارکت، خانواده، مدرسه، امورپرورشی و تربیتی، راهکارها


نویسندگان:

مهناز عدالت پناه

عنوان:

رابطه بین طرحواره ناسازگار اولیه ، سبک های دلبستگی و پنج عامل شخصیت با نشانگان ضربه عشق در جوانان شهر اصفهان

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه میانه طرحواره های ناسازگار اولیه سبک های دلبستگی و پنج عامل شخصیت با نشانگان ضربه عشق در جوانان بود. به همین منظور تعداد ۱۴۰ نفر که 70نفر دختر و 70 نفر پسر دارای شکست عشقی بودند، انتخاب شدند . میزان شکست عشقی آنها از طریق پرسشنامه راس(1999) ارزیابی شد و ملاک سنی آنها 19 تا 30 سال در نظرگرفته شد. سپس از آنها خواسته شد پرسشنامه طرحواره یانگ(1994) ، پرسشنامه شخصیتی نئو(1985) و پرسشنامه سبک دلبستگی هازن و شیور(1987) را انجام بدهند . نتایج نشان دادند که طرحواره های ناسازگار اولیه در حوزه عملکرد مختلف خودگردانی و دیگر جهت مندی ها و همچنین صفات شخصیتی روان رنجوری و برونگرایی و در نهایت سبک دلبستگی ایمن توانستند نشانگان ضربه عشق را در این جوانان پیش‌بینی کنند. در پژوهش حاضر به منظور تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی مانند انحراف معیار و میانگین استفاده شده است. هم چنین فرضیه های پژوهش با استفاده از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شده است است.کلیه تجزیه و تحلیل ها با استفاده از نرم افزار spss انجام شد.

کلید واژه:

طرحواره ناسازگار، سبک دلبستگی ، پنج عامل شخصیت، ضربه عشق


نویسندگان:

فاطمه بندانی

عنوان:

بررسی رابطه خشونت و اضطراب با رفتارهای پرخطر در خانواده&#172:های در معرض آسیب اجتماعی منطقه نمره 8 شهرستان مسجدسلیمان

چکیده:

هدف از پژوهش بررسی رابطه خشونت و اضطراب با رفتارهای پرخطر در خانواده&#172:های در معرض آسیب اجتماعی منطقه نمره 8 شهرستان مسجدسلیمان بود. جامعه&#172:ی آماری این پژوهش شامل کلیه خانواده&#172:های در معرض آسیب در منطقه نمره 8 شهرستان مسجدسلیمان در سال 1399 بود که نمونه آماری با استفاده از روش نمونه&#172:گیری تصادفی تعداد 100 نفر از این خانواده&#172:ها بود. برای گردآوری داده&#172:ها از پرسش&#172:نامه رفتارهای پر خطر، پرسشنامه خشونت خانگی و تست افسردگی بک CDS-A)) (سوالات مربوط به اضطراب) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده&#172:ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام گردید. نتایج نشان داد که بین خشونت با رفتارهای پرخطر در خانواده&#172:های در معرض آسیب رابطه مثبت معناداری وجود دارد و بین اضطراب با رفتارهای پرخطر در خانواده&#172:های در معرض آسیب رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین بهترین پیش بینی کننده برای متغیر رفتارهای پرخطر به ترتيب متغیرهای خشونت و اضطراب بودند.

کلید واژه:

خشونت، اضطراب، رفتارهای پرخطر، آسیب اجتماعی


نویسندگان:

سارا ولی خانی, حدیث ولی خانی, مهدی قاسمی پور

عنوان:

ارائه راهکارهای عملی برای انگیزه‌بخشی به هنرآموزان

چکیده:

این تحقیق با هدف ارائه راهکارهای عملی انگیزه‌بخشی به هنرآموزان اجرا گردید. بدین منظور از روش پژوهش توصیفی - پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه هنرآموزان شهر؟ در سال تحصیلی 1402-1401 بودند که تعداد 86 نفر از این هنرآموزان بر اساس جدول مورگان و به شیوه تصادفی جهت تحقیق انتخاب شدند. ابزار پژوهش یک پرسش‌نامه ترکیبی شامل سؤالات انگیزش شغلی هرزبرگ بود که از پایایی (ضریب آلفای کرونباخ 0.92) و روایت محتوایی مناسب برخوردار بود. از آزمون t تک نمونه، آزمون t مستقل و واریانس یک‌طرفه جهت تحقیق استفاده شد. یافته‌ها حاکی از عدم وجود ارتباط معنادار میان متغیرهای جنسیت، وضعیت تأهل، سطح تحصیلات و میزان سابقه با انگیزه در هنرآموزان بود. بر اساس نتایج، مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر انگیزه هنرآموزان، حقوق، امنیت شغلی، شرایط محیط کار، پیشرفت شغلی و ماهیت کار بود. بر اساس راهکارهای پیشنهادی توسط افراد موردمطالعه و نظرات 10 نفر از خبرگان آموزش‌وپرورش، 2 راهکار عملی برای &quot:حقوق&quot:، 2 راهکار عملی برای &quot:امنیت شغلی&quot:، 1 راهکار عملی برای &quot:شرایط محیط کار&quot:، 3 راهکار عملی برای &quot:پیشرفت شغلی&quot: و 3 راهکار عملی برای &quot:ماهیت کار&quot: ارائه گردید.

کلید واژه:

انگیزه شغلی، انگیزه‌بخشی به هنرآموزان، ایجاد انگیزه، انگیزه شغلی هرزبرگ، متغیرهای جمعیت‌شناختی، راهکار عملی انگیزه‌بخشی


نویسندگان:

سارا ولی خانی, حدیث ولی خانی, مهدی قاسمی پور

عنوان:

ارائه راهکارهای عملی برای انگیزه‌بخشی به هنرآموزان

چکیده:

: این تحقیق با هدف ارائه راهکارهای عملی انگیزه‌بخشی به هنرآموزان اجرا گردید. بدین منظور از روش پژوهش توصیفی - پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه هنرآموزان شهر؟ در سال تحصیلی 1402-1401 بودند که تعداد 86 نفر از این هنرآموزان بر اساس جدول مورگان و به شیوه تصادفی جهت تحقیق انتخاب شدند. ابزار پژوهش یک پرسش‌نامه ترکیبی شامل سؤالات انگیزش شغلی هرزبرگ بود که از پایایی (ضریب آلفای کرونباخ 0.92) و روایت محتوایی مناسب برخوردار بود. از آزمون t تک نمونه، آزمون t مستقل و واریانس یک‌طرفه جهت تحقیق استفاده شد. یافته‌ها حاکی از عدم وجود ارتباط معنادار میان متغیرهای جنسیت، وضعیت تأهل، سطح تحصیلات و میزان سابقه با انگیزه در هنرآموزان بود. بر اساس نتایج، مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر انگیزه هنرآموزان، حقوق، امنیت شغلی، شرایط محیط کار، پیشرفت شغلی و ماهیت کار بود. بر اساس راهکارهای پیشنهادی توسط افراد موردمطالعه و نظرات 10 نفر از خبرگان آموزش‌وپرورش، 2 راهکار عملی برای &quot:حقوق&quot:، 2 راهکار عملی برای &quot:امنیت شغلی&quot:، 1 راهکار عملی برای &quot:شرایط محیط کار&quot:، 3 راهکار عملی برای &quot:پیشرفت شغلی&quot: و 3 راهکار عملی برای &quot:ماهیت کار&quot: ارائه گردید.

کلید واژه:

انگیزه شغلی، انگیزه‌بخشی به هنرآموزان، ایجاد انگیزه، انگیزه شغلی هرزبرگ، متغیرهای جمعیت‌شناختی، راهکار عملی انگیزه‌بخشی


نویسندگان:

سجاد صفرزاده

عنوان:

چگونه توانستم ضعف اختلال املا و حافظه فعال دانش‌آموز پایه چهارم ابتدایی را بهبود ببخشم؟

چکیده:

اختلال یادگیری در زمینه مشکلات فرایندی، مشکلات تحصیلی و اجتماعی نمود پیدا می‌کند. از جمله مشکلات فرایندی و تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری، اختلال املا و ضعف در مؤلفه حافظه فعال است. پژوهش حاضر به منظور بررسی و بهبود وضعیت دانش آموز مورد پژوهش پایه چهارم دبستان شاهد امین شهرستان قاین است که دارای اختلال املا (حساسیت شنیداری و حافظه دیداری) و ضعف حافظه فعال می باشد، انجام شده است. با بررسی جوانب، مشاهده، جمع آوری اطلاعات و مشورت با متخصصین و آموزگاران مجرب، راه‌حل‌هایی برای بهبود وضعیت موجود و گام برداشتن به سوی وضعیت مطلوب اتخاذ شد. پس از اعتبار سنجی راه حل‌ها به پیاده سازی آن پرداخته شد. سرانجام با به کارگیری راه‌ حل‌ها، نتایج بدست آمده از بهبود وضعیت و پیشرفت دانش آموز حاکی است و نسبت به وضعیت دانش آموز مورد پژوهش گامی موثر و سازنده برداشته شد.

کلید واژه:

املا، اختلال یادگیری، حافظه فعال، حساسیت شنیداری، حافظه ديداري


نویسندگان:

زینت برهان, زینت برهان, پروانه سادات نوربخش

عنوان:

پیش بینی توانایی شناسایی مشکلات یادگیری(کمک طلبی تحصیلی) بر اساس باورهای خودکارآمدی و امید به تحصیل

چکیده:

کمک طلبی تحصیلی یکی از راهبردهای یادگیری است که دانش آموزان با استفاده از آن می توانند مسائل و مشکلات یادگیری و تحصیلی خود را شناسایی و با استفاده از پرسش و کمک گرفتن از دیگران در جهت رفع آنها اقدام نمایند و شناسایی عوامل موثر بر آن می تواند پیشرفت تحصیلی دانش آموزان را به دنبال داشته باشد. هدف این پژوهش پیش بینی کمک طلبی تحصیلی بر اساس باورهای خودکارآمدی و امید به تحصیل در دانش آموزان مقطع ابتدایی بندرعباس بود.روش اجرای پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی بندرعباس در سال تحصیلی 1401-1400 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 220 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه باورهای خودکارآمدی شرر (1982) با آلفای 79/0، امید به تحصیل خرمایی و کمری (1396)با آلفای 85/0 و کمک طلبی تحصیلی ریان و پنتریج (1997) با آلفای 89/0 استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات در آمار توصیفی از (میانگین و انحراف استاندارد) و درآمار استنباطی از (همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره به روش همزمان) استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین باورهای خودکارآمدی و مولفه های آن با کمک طلبی تحصیلی (01/0>p ،59/0 =r) و امید به تحصیل و مولفه های آن با کمک طلبی تحصیلی (01/0>p ،47/0 =r) رابطه مثبت و رابطه ی معنی داری وجود دارد. همچنین مولفه های باورهای خودکارآمدی با بتای 37/0 (01/0>p ،90/3=t) و مولفه های یادگیری امید به تحصیل با بتای 29/0 (01/0>p ،55/3=t) قدرت پیش بینی کمک طلبی تحصیلی را دارند.از یافته¬ ها استنباط می شود که باورهای خودکارآمدی و امید به تحصیل از متغیرهای مهم و مرتبط با کمک طلبی تحصیلی می باشند. بنابراین، برای افزایش رفتار کمک طلبی دانش آموزان پیشنهاد می شود، در محتوای کتاب های درسی و آموزش های مدارس به باورهای خودکارآمدی و امید به تحصیل توجه شود.

کلید واژه:

باورهای خودکارآمدی، امید به تحصیل ، کمک طلبی تحصیلی


نویسندگان:

حدیث ولی خانی, سارا ولی خانی, مهدی قاسمی پور

عنوان:

معرفی عوامل موثر بر ایجاد انگیزش در هنرآموزان و ارائه راهکارهای عملی جهت انگیزه بخشی به هنرآموزان

چکیده:

هدف از ارائه این پژوهش، ارائه راهکارهای عملی برای افزایش انگیزه هنرآموزان است. پژوهش حاضر از نظر نوع داده ها، کمی و کیفی بوده و روش انجام این پژوهش، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری مورد استفاده، شامل کلیه هنرآموزان شهرستان های کرندغرب و اسلام آیاد غرب در سال تحصیلی 1402-1401 بوده است که تعداد 66 نفر از این افراد با استفاده از جدول مورگان و با روش تصادفی ساده، جهت انجام این تحقیق انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه طراحی شده دو بخشی که شامل اطلاعات جمعیت شناختی و سوالات پرسشنامه انگیزش شغلی هرزبرگ بود، استفاده گردید. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آماری آلفای کرونباخ(0.82) تایید شد و روایی محتوایی و صوری نیز به تایید خبرگان این موضوع رسید. جهت یافتن میزان همبستگی میان مولفه های پرسشنامه و انگیزش شغلی هنرآموزان، از آزمون آماری پیرسون استفاده گردید و در مرحله بعدی، از آزمون آماری رگرسیون، جهت تعیین مهمترین عوامل تاثیرگذار بر انگیزه هنرآموزان، استفاده گردید. نتایج تحلیل های آماری که با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد، نشان داد که مولفه های شرایط کار، ارتباط با همکاران، شناخت و قدردانی، شرایط محیطی، ، حقوق و مزایا، ماهیت کار و موقعیت شغلی، بیشترین تاثیر را بر انگیزه بخشی به هنرآموزان داشته اند. در انتها نیز، راهکارهای عملی انگیزه بخشی به هنرآموزان، بر اساس همین مولفه های شناسایی شده، ارائه گردید.

کلید واژه:

افزایش انگیزه هنرآموزان، انگیزش شغلی، انگیزه بخشی به هنرآموزان، راهکارهای عملی انگیزه بخشی به هنرآموزان، انگیزه بخشی، پرسشنامه انگیزش شغلی هرزبرگ


نویسندگان:

رضا سعیدی مهر, رضا سعیدی مهر, سجاد محمدی پور

عنوان:

تحلیل محتوای کیفی کتاب مطالعات اجتماعی چهارم ابتدایی از منظر توجه به آثار باستانی

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر تحلیل محتوای کیفی کتاب های مطالعات اجتماعی چهارم ابتدایی از منظر توجه به آثار باستانی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع تحلیل محتوا و جامعه آماری پژوهش کتاب درسی مطالعات چهارم ابتدایی بود. نمونه آماری پژوهش به شیوه هدفمند از موارد مطلوب و شامل کتاب مطالعات اجتماعی چهارم بود. مولفه های پژوهش شامل توجه به آثار باستانی و شهر های باستانی بود. نتایج این تحقیق نشان داد که در کتاب مطالعات اجتماعی چهارم بر نقش آثار باستانی اشاره شده بود. همچنین در این کتاب توجه زیادی به بیان اماکن و بنا ها ، سنت ، هنر و صنایع دستی کرده است.

کلید واژه:

آثار باستانی _ دوره ابتدایی _ کتاب درسی _ مطالعات اجتماعی چهارم


نویسندگان:

سید محسن سیدی

عنوان:

تحلیل و پژوهش محتوای کتاب های فارسی چهارم، پنجم و ششم ابتدایی در طول سال تحصیلی 1400

چکیده:

تحلیل محتوا از روش‌های اسنادی است که به بررسی نظام مند، عینی، کمّی و تعمیم پذیر پیام‌های ارتباطی می‌پردازد. این روش در دسته‌بندی روش‌ها، پنهانگر محسوب می‌شود و از آن برای بررسی محتوای آشکار پیام‌های موجود در یک متن می‌پردازد و در نتیجه وارد تاویل و نشانه‌شناسی محتوای پیام نمی‌شود. تحلیل محتوا روشی مناسب برای پاسخ دادن به سؤال‌هایی درباره محتوای یک پیام است. هر چند در رویکردهای اولیه، ادعا می‌شد که تحلیل محتوا می‌تواند علاوه بر محتوای پیام، به ویژگی‌های مؤلف و تأثیر بر مخاطب بپردازد، اما امروزه دو کارکرد اخیر را تنها در روش‌های تلفیقی میدانی و اسنادی امکان‌پذیر می‌دانند کتاب هاي درسي بايد‌ به گونه اي تدوين‌ شود‌ که اهداف آمـوزشي از قبل تعيين شده را تـامين کـند. اگر در طي فرآيند آموزشي، نتيجه اي غير از برنامه مورد نظر به دست آيد و يا متناسب با درک فراگير نباشد‌ لزوم توجه و بازنگري مطالب مورد تدريس ضروري مينمايد هدف اين مطالعه ارزيابي و سنجش خوانايي کتاب هاي فارسي (خـوانداري) چهارم ، پنجم و ششم ابتدايي براساس شاخص هاي فراي، گانينگ ، فلش ، مک لافلين ، ويليام‌ رومي‌ و کلوز است . جامعه آماري شامل کل کتاب ميباشد و نمونه آماري هم از سه بخش اول ، وسط وآخر کتاب بـه طـور تصادفي انتخاب شده است . تجزيه و تحليل اطلاعات نشان ميدهد در‌ پاسخ‌ به پرسش هاي اين پژوهش ، نتايج فرمول فراي بيانگر اين است که اصل ساده به دشواري به ويژه در قسمت هجا در بيشتر موارد رعـايت نـشده است . سطح کتاب‌ چهارم‌ ، پنجم و ششم از توانايي فراگيران بيشتر است . درجه سادگي در هيچ يک از کتاب هاي بررسي شده رعايت نشده است . سطح سني و کلاسي در هيچ يک از کتاب هاي‌ بررسي‌ شده‌ رعـايت نـشده است . نتايج فرمول‌ ويليام‌ رومي‌ بيانگر اين است که متن کتاب هاي بررسي شده منفعل است و نتايج فرمول کلوز بيانگر اين است که متن کتاب ها‌ در‌ سطح‌ فشار رواني و استرس اسـت

کلید واژه:

تـحليل ، فارسي‌، فارسی چهارم، فارسی پنجم، فارسی ششم


نویسندگان:

سجاد صفرزاده, اميرحسين حجازيان

عنوان:

چگونه توانستم بی‌نظمی و بی‌علاقگی تحصیلی دانش‌آموزم محمد را با ارائه راهکارهای مطلوب کاهش دهم؟

چکیده:

اقدام پژوهی حاضر باهدف کاهش بی‌نظمی و بی‌علاقگی تحصیلی دانش‌آموزم محمد، دانش‌آموز پایه چهارم مدرسه علی‌بن‌ابی‌طالب واقع در شهرستان بیرجند می‌باشد. اینجانب طی حضور خود به‌عنوان کارورز در این کلاس متوجه بی‌نظمی شدید و بی‌علاقگی تحصیلی نسبتاً زیاد دانش‌آموز شده ، بنابراین به بررسی علل آن از طربق مشاهده، مصاحبه و اطلاعات کتابخانه‌ای پرداختم. سپس با تجزیه‌وتحلیل اطلاعات به‌دست‌آمده متناسب با شرایط مکانی و زمانی راه‌حل‌های خود که شامل مواردی هم چون؛ ایجاد ارتباط و دوستی، قوانین کلاسی، مسئولیت دادن، استفاده از روش جریمه کردن، جذاب نمودن تدریس، توجه معلم و والدین به انجام تکالیف، تقویت رفتارهای مثبت دانش دانش‌آموزان از طریق جدول پاداش را انتخاب کرده و به اجرای آن‌های پرداختم. در پایان راه‌حل‌های فوق مفید و اثربخش بوده به‌طوری‌که با مقایسه شواهد اول و دوم، مشخص شد که دانش‌آموز مشخصه نسبت به قبل پیشرفت خوبی داشته است.

کلید واژه:

دانش‌آموزان، کنش پژوهی، بی‌نظمی، بی‌علاقگي تحصیلی، مدرسه


نویسندگان:

سعید جعفری, سعید جعفری, کاظم برزگر بفروئی

عنوان:

اهمال‌کاری در محیط‌های تحصیلی: نقش فراشناخت‌ها (مطالعه مروری)

چکیده:

امروزه یادگیرندگان از طیف وسیعی از مشکلات مانند عدم موفقیت تحصیلی یا ناتوانی در کنترل خود رنج می‌برند، که درنتیجه منجر به رفتارهای مرتبط با اهمال‌کاری یا شکست در خودتنظیمی و رفتارهای تحصیلی می‌شود. پژوهش حاضر با هدف مروری محققانه و نظام‌مند بر مبانی نظری و نیز مبانی تجربی، از طریق معرفی مدل‌های فراشناختی موجود، به دنبال شناخت دقیق‌تر و درک بهتر فراشناخت‌ها به عنوان پیشایند اهمال‌کاری در محیط‌های آکادمیک و دانشگاهی بود. یافته‌های حاصل از پژوهش‌های مرتبط در این حوزه موضوعی، بر نقش موثر فراشناخت‌ها‌ در موقعیت‌های یادگیری و عوامل مرتبط با آن تاکید داشتند.

کلید واژه:

اهمال‌کاری، فراشناخت‌ها، محیط‌های تحصیلی


نویسندگان:

محمد جواد ایزدی

عنوان:

شیوه های تشویق و تنبیه و اثر آن بر روند تربیتی کودک و نوجوان

چکیده:

تشویق و تنبیه از جمله عواملی هستند که در انجام هر کاری به خصوص امر یادگیری نقش پررنگی دارند. که این دو بسته به روش به کار گیریشان می توانند اثر متفاوتی داشته باشند. با این وجود باید راهی یافت که همه افراد بالاخص معلمان با استفاده از روش های صحیح تشویق، نحوه درست تنبیه و همچنین با آگاهی از تاثیر تشویق و تنبیه در یادگیری در جهت القای یادگیری موثر گام نهند. حال آنکه تشویق و تنبیه به چه روشی دارای تاثیر منفی و به کدامین روش موجب تاثیر مثبت می شود موضوعی است که در این مقاله به آن خواهیم پرداخت. در ابتدا تعریفی علمی از تشویق و تنبیه و سپس راهکار ها و روش های صحیح تشویق و تنبیه و اثرات آن بر رویه تحصیلی و تربیتی کودکان و نوجوانان آمده است و به این می پردازیم که کدام روشها درست و صحیح و کدامیک دارای تاثیر منفی در یادگیری دانش آموزان می باشند. در نهایت دریافتیم که تشویق و تنبیه اگر به روشهای درست و در عین حال بجا، به موقع و به اندازه نباشند آثار معکوس و مخربی در پی خواهند داشت. در این مقاله به صورت مفصل روش های مختلف تشویق و تنبیه مورد بررسی قرار گرفت و مشخص شد که روشهایی از جمله کم توجهی، جایگزین تنبیهات فیزیکی شود چراکه تنبیه بدنی آثار زیان باری بر فرد دارد، ضمن اینکه آثار این تشویق ها و تنبیهات متوجه یادگیری نیز میشوند و میتوانند مسیر یادگیری را دگرگون کنند.

کلید واژه:

تشویق، تنبیه، تربیت، معلم، کودکان


نویسندگان:

مرضیه تاج الدینی, اسحاق شیرین کام، فاطمه محمدی، مرضیه تاج الدینی

عنوان:

استراتژی‌های ایجاد انگیزه یادگیری در دانش‌آموزان دبستان

چکیده:

هدف از این پژوهش مطالعه و بررسی راهبردهای ایجاد انگیزه در فرایند تدریس و تاثیر آن در تثبیت یادگیری دانش آموزان است. تحقیق حاضر به روش کتابخانه ای – اسنادی صورت گرفته است. یادگیری زمانی شکل می‌گیرد که دانش آموزان با علاقه و انگیزه در کلاس درس شرکت کنند انگیزش از مباحث کلیدی تعلیم و تربیت است که شناسایی مفهوم آن و آگاهی از فنون ایجاد و افزایش انگیزه در دانش آموزان به معلم کمک می‌کند تا در اجرای برنامه‌های آموزشی خود، روش های بهتری را بکار گیرد انگیزه به فعالیت یادگیرنده جهت می دهد افراد دارای انگیزه پیشرفت زیاد، در یادگیری بر افرادی که از این انگیزه بی بهره اند پیشی می گیرند انگیزش در دو نوع درونی و بیرونی وجود دارد انگیزش درونی حاصل تقویت کننده های شخصی هستند و انگیزش بیرونی حاصل تقویت کننده های محیطی است. افراد دارای انگیزه درونی احساس کفایت بیشتری نسبت به افراد با انگیزه بیرونی دارند زیرا انگیزه بیرونی باعث می شود که فرد منحصرا برای پاداش کار کند پس باید سعی کرد تا در کلاس انگیزه های بیرونی را درونی کرد بدین منظور راهبردهایی ارایه شده تا معلمان بتوانند انگیزه یادگیری و پیشرفت را در دانش آموزان ایجاد کنند و با استفاده از روش های تدریس مناسب، آن ها را افزایش دهند. برای افزایش انگیزه در تدریس، باید از یادگیری موقعیتی استفاده کرد و روش تدریس باید با شرایط یادگیرنده متناسب باشد. این شرایط در مناطق مختلف، متفاوت است پس نمی توان در همه جا از روش های واحدی بهره جست. در ضمن ایجاد انگیزه فقط وظیفه معلم نیست و باید در معماری مدرسه و کلاس درس نیز به اصول ایجاد انگیزه متناسب با هر رده سنی توجه نمود.

کلید واژه:

: یادگیری ، انگیزه ، الگوهای تدریس، استراتژی


نویسندگان:

زینب حجتی

عنوان:

گردشگری کتابخانه ای

چکیده:

امروزه صنعت گردشگری به لحاظ درآمد زایی، اشتغال زایی و تاثیر در رشد اقتصادی کشورها به یکی از مهمترین صنایع در جهان تبدیل شده است. از این صنعت، به عنوان صنعت صلح نیز نام می برند. صلح و امنیت، در جامعه پدید نمی آید مگر اینکه فرهنگهای مختلف با هم در تعامل و ارتباط صحیح باشند. فرهنگ و مسائل فرهنگی جزء بسیار مهمی از گردشگری معاصر به شمار می رود. یکی از مولفه‌های گردشگری فرهنگی، کتابخانه‌ها هستند. کتابخانه ها به عنوان میراث فرهنگی هر جامعه می توانند یکی از جاذبه های گردشگری باشند. کیفیت کتابخانه ها از لحاظ منابع، خدمات، تجهیزات و ساختمان و معماری می توانند در جذب گردشگران بسیار موثر واقع شوند. در این مقاله سعی بر این است با روش مروری و کتابخانه ای ابتدا به تعریف و اهمیت گردشگری فرهنگی و کتابخانه ای پرداخته، دلایلی را که چرا کتابخانه ها جزء مراکز فرهنگی مناسب گردشگری محسوب می شوند، را مورد بررسی قرار داده، سپس اولین کتابخانه بین المللی گردشگری در ایران را معرفی کرده، و در نهایت ، جهت جذب بیشتر گردشگر در این مراکز راهکارهایی را ارائه می دهد.

کلید واژه:

گردشگری فرهنگی، گردشگری کتابخانه ای، صنعت گردشگری، رشد اقتصادی، صنعت صلح


نویسندگان:

محمد جواد ایزدی

عنوان:

نقش و چگونگی بازخورد های کلاسی و تاثیر آن در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

پژوهش حاضر در رابطه با بازخورد و به ویژه بازخورد آموزشی می باشد. در نظام آموزشی بازخورد به عنوان یک نظام پویایی اجتماعی اساسا جایگاه عظیم و رفیعی دارد. اهمیت وجود بازخورد به خودی خود تا حدی است که برخی وجود آن را مهمتر از ماهیت و محتوای اطلاعات بازخورد می دانند. تهیه یک گزارش مختصر و مکتبوب توسط مربی و شرح جنبه های قوت و ضعف کار، و تهیه نیم رخی از توانایی، خصوصیات و مهارت های دانش آموز، و مشخص ساختن اهداف و خط سیر بعدی رشد فراگیر و ادامه ی مسیر و یادگیری او، همه می تواند حاصل ارزشیابی کار و ارائه بازخورد به افراد باشد. این مقاله به انواع بازخورد و اصول بازخورد که یک معلم باید در رابطه با مهارت ارائه ی بازخورد بداند، اشاره می کند. و همچنین منابع بازخورد می تواند گوناگون باشد که در این بین خود سنجی و همسال سنجی از اهمیت بیشتری برخوردار است. به هر حال استفاده صحیح و به جا از بازخورد ها ارتباط بین معلم و دانش آموز را بهبود می بخشد و در عین مثبت بودن به شخصیت کودکان نیز احترام می گذارد. همچنین نقش بازخورد در پیشرفت تحصیلی ایجاد روحیه و انگیزه در دانش آموزان و سایر موارد از این قبیل در مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفته است.

کلید واژه:

بازخورد، آموزش، انگیزش، ارزشیابی


نویسندگان:

فرهاد آذرخوش, علی باقری, صادق هرمزی

عنوان:

مقایسه شادکامی، انگیزه پیشرفت و هوش اجتماعی در دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم خانواده های تک فرزند و چند فرزند شهر اراک

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف مقایسه شادکامی،انگیزش تحصیلی و هوش اجتماعی در دانش آموزان خانواده های تک فرزند و چند فرزند دوره دوم متوسطه شهر اراک انجام شد.این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش علی مقایسه ای بود.جامعه آماری این پژوهش کلیه فرزندان پسر خانواده‌های تک فرزند و چند فرزند دوره متوسطه دوم شهر اراک بودند که تعداد 120 نفر از آنها به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش پرسشنامه شادکامی آکسفورد (1989)، پرسشنامه انگیزه پیشرفت هرمنس(1970)، پرشنامه هوش اجتماعی ترومسو(2001) بود. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش‌های آماری توصیفی و استنباطی که به کمک نرم افزار SPSS انجام شد، مورد استفاده قرار گرفت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد، میانگین شادکامی میان دانش آموزان پسر خانواده های چند فرزند بیشتر از دانش آموزان پسر خانواده های تک‌فرزند بود. میانگین انگیزش پیشرفت در دانش آموزان پسر خانواده های چند فرزند بیشتر از دانش آموزان پسر خانواده های تک فرزند بود.(انگیزش درونی و انگیزش بیرونی). میانگین هوش اجتماعی در دانش آموزان پسر خانواده های چند فرزند بیشتر از دانش آموزان پسر خانواده های تک فرزند بود (پردازش اطلاعات اجتماعی،مهارتهای اجتماعی و آگاهی اجتماعی).

کلید واژه:

شادکامی، انگیزش پیشرفت، هوش اجتماعی، خانواده‌ی تک فرزند


نویسندگان:

محمدامین خشن, علی غوابشی

عنوان:

تدریس برتر

چکیده:

پژوهش حاضر به صورت کیفی و از نوع تحقیق کاربردی با عنوان (( تدریس برتر)) در جهت رفع مشکلات یاددهی و یادگیری در تدریس ریاضیات صورت گرفته است. با توجه به اینکه دانش آموزان در کلاس های درس نسبت به درس ریاضی واکنش مثبتی ندارند و تصورات اشتباهی از ریاضیات در ذهن خود ساخته اند، تصمیم گرفته شد تا با مطالعه و ارائه روش های نوین تدریس، دانش آموزان را با چهره واقعی ریاضیات و کاربردهای آن آشنا سازد. اگر بخواهیم ایده آلی برای تحقیق خود درنظر بگیریم: تربیت معلمانی که به چنین معضلات و خلاهای آموزشی واقف بوده و هدف در اصلاح و تغییر نگرش دانش آموز و آشنایی آنان با چهره زیبا و مفید ریاضی را دارند.

کلید واژه:

کاربرد ریاضیات _ روش های تدریس _ آموزش ریاضی _ ریاضی شاد _ تربیت معلمان متخصص


نویسندگان:

حانیه محمدی, زهرا نادری نوبندگانی, سمانه اسعدی, طاهره صادقیه

عنوان:

مقایسه استرس والدگری مادران و پدران دارای کودک دختر و پسر مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش فعالی

چکیده:

مقدمه: والدین کودک مبتلا به نقص توجه-بیش فعالی، اغلب استرس زیادی را تجربه می کنند که می تواند بر رابطه ی والد-کودک تاثیر بگذارد. هدف این پژوهش مقایسه ی میزان استرس والدگری بین مادران و پدران دارای فرزند دختر و پسر مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش فعالی می باشد. روش: جامعه آماری شامل والدین دارای کودک مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش فعالی شهر یزد و نمونه شامل295 نفر از والدین این کودکان که اختلال آنها توسط روانپزشک کودک تشخیص داده شده بود می باشد. نمونه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه ی استرس والدین آبدین(1995) به صورت حضوری یا آنلاین پاسخ دادند. سپس داده ها با استفاده از روش تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: یافته های حاصل از پژوهش نشان داد، نقش جنسیت والدین دارای کودک مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش فعالی در میزان استرس والدگری تجربه شده تاثیر دارد و مادران دارای فرزند دختر یا پسر مبتلا به این اختلال، استرس والدگری بیشتری را ابراز کردند. همچنین جنسیت فرزند تفاوت قابل توجهی را در استرس والدگری گزارش شده به دنبال داشت. نتیجه گیری: با توجه به یافته ها می توان گفت، مادران دارای فرزند دختر یا پسر مبتلا به این اختلال نسبت به پدران، آشفتگی و تنش بیشتری احساس می کنند که موجب می شود استرس والدگری بیشتری داشته باشند همچنین والدین دارای فرزند پسر مبتلا، استرس والدگری بیشتری تجربه می کنند.

کلید واژه:

استرس والدگری، اختلال نقص توجه-بیش فعالی، پدران و مادران، کودک


نویسندگان:

زهرا دادو, سیده علیا عمادیان

عنوان:

اثربخشی بازی درمانی به شیوه شناختی رفتاری بر علاقه اجتماعی در دانش آموزان مقطع ابتدایی مبتلا به اختلال ویژه در خواندن

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر، اثربخشی بازی درمانی به شیوه شناختی رفتاری بر علاقه اجتماعی، در دانش آموزان مقطع ابتدایی مبتلا به اختلال ویژه در خواندن بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دانش آموزان مقطع ابتدایی مبتلا به اختلال ویژه در خواندن در شهرستان میاندرود بود. تعداد 30 دانش‌آموز کلاس چهارم تا ششم به روش نمونه‌گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. گروه آزمایش در معرض بازی درمانی به شیوه شناختی رفتاری تحت 10 جلسه 30 دقیقه‌ای پروتوکل بازی درمانی شناختی رفتاری ویژه دانش آموزان مبتلا به اختلالات یادگیری قرار گرفت و برای گروه کنترل آموزشی برگزار نشد. قبل و بعد از مداخله، هر دو گروه به پرسشنامه‌های علاقه اجتماعی (علیزاده و همکاران، 1393) پاسخ دادند. داده&amp:#172:های به دست آمده در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از نرم افزار SPSS-21 توسط تحلیل کورایانس تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد بازی درمانی به شیوه شناختی رفتاری بر علاقه اجتماعی، در دانش آموزان مقطع ابتدایی مبتلا به اختلال ویژه در خواندن اثربخش بود.

کلید واژه:

بازی درمانی به شیوه شناختی رفتاری؛ علاقه اجتماعی؛ نارساخوانی.


نویسندگان:

مرضیه تاج الدینی, مرضیه تاج الدینی، فاطمه محمدی، اسحاق شیرین کام

عنوان:

بررسی رابطه‌ی تک فرزندی و هوش کلامی در دانش آموزان دوره تحصیلی 1401-1400آموزش و پرورش شهرستان بندرلنگه

چکیده:

در این پژوهش که بین تک فرزندان سنین ۹تا 17 سال در آموزش و پرورش شهرستان بندرلنگه انجام شد وضعیت تک فرزندان مورد بررسی قرارگرفت. امروزه با توجه به تحقیقات زیادی که در مورد تک فرزندی انجام شده است، دیدگاه روانشناسی این کلیشه ها را نقض می کند. برای مثال یک تحقیقی که روی نمونه جامعه آماری در کبک کانادا انجام شد، نشان داد که کودکان تک فرزند 6 تا 11 سال بیشتر در خطر ابتلا به اختلالات روانی قرار دارند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه‌ی تک فرزندی و هوش کلامی در دانش آموزان دوره تحصیلی 1401-1400آموزش و پرورش شهرستان بندرلنگه می‌باشد. تحقیقات دیگر این یافته ها را نقض کرد و نشان داد تفاوتی بین تک فرزند ها با کودکانی که خواهر یا برادر دارند، وجود ندارد. با این که تک فرزندان بیشتر مورد توجه والدین هستند، اما این باعث خودخواهی آن‌ها نمی‌شود. پس تک فرزندی دلیلی بر خودخواهی نیست؛ چرا که بسیاری از افراد خودخواه، خواهر یا برادر دارند.کشور چین سیاست تک فرزندی را در کشور خود اجرا نموده است. با بررسی هایی که در سال 1990 بر روی جمعیت صورت گرفته بود، نتایج نشان داد که تنها تعداد کمی از این کودکان تحت تاثیر عواقب منفی تک فرزندی بودند. مطالعه حاضر از نوع مطالعات شبه آزمایشی و از دسته پژوهش‌های کاربردی می‌باشد، که در آن برای تعیین تاثیر آموزش مهارت‌های حل مسئله در تک فرزندی ؛ هوش کلامی ؛ معایب ومزایای تک فرزندبودن از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه استفاده شده است. در این پژوهش از دو گروه آزمودنی استفاده شد و هر دو گروه دوبار مورد اندازه‌گیری قرار گرفتند. بسیاری از روانشناسان سندرم تک فرزندی را فاقد اساس علمی می بینند؛ چرا که کودکان امروزی که در فرهنگ شهری متولد می شوند و فرصت زیادی برای معاشرت با همسن و سالان خود دارند. یافته‌ها، کودکان شهری در مهدکودک ها، مدارس، شهربازی و… با سایر کودکان معاشرت دارند، اما در جوامع روستایی کودکان بیشتر با والدین خود در ارتباط بوده و ممکن است منزوی شده باشند و رفتارهای خودخواهی و ضد اجتماعی بیشتری در آن ها وجود داشته باشد و مهارت های اجتماعی، کمتر در آن ها رشد یافته باشد.و همچنین هوش کلامی، توانایی تجزیه و تحلیل اطلاعات و حل مسائل با استفاده از استدلال مبتنی بر زبان است. استدلال مبتنی بر زبان ممکن است شامل خواندن یا گوش دادن به کلمات، مکالمه، نوشتن یا حتی فکر کردن باشد. از یادگیری کلاس درس گرفته تا ارتباطات اجتماعی و دریافت پیامک و ایمیل، دنیای مدرن ما حول گوش دادن، خواندن کلمات برای درک معانی و بیان دانش از طریق گفتار بنا شده است. نتیجه، ازاین داده هاچنین استنباط می شود که میزان تاثیرگذاری برنامه¬ی آموزش ¬و پرورش طی جلسات متغیرهای شناختی تک فرزندی ؛ هوش کلامی ؛ معایب ومزایای تک فرزندبودن دارای تاثیرمعنی داری بوده است.

کلید واژه:

هوش کلامی، معایب، مزایا، تک فرزندی


نویسندگان:

حسین جریدی نژاد

عنوان:

بررسی‌ رابطه‌ بین‌ هوش معنـوی‌ و بهزیسـتی‌ روانشـناختی‌ بـا صفات شخصیت‌ مهارت آموزان دانشگاه فرهنگیان شادگان

چکیده:

هدف: هدف کلی‌ این‌ پژوهش بررسی‌ رابطه‌ بین‌ هوش معنـوی‌ و بهزیسـتی‌ روانشـناختی‌ بـا صفات شخصیت‌ مهارت آموزان دانشگاه فرهنگیان شادگان می&amp:amp:#172:باشد. روش: روش پژوهش‌ به‌ کار رفته‌ در این‌ پژوهش‌، توصیفی‌ است‌. نمونـه‌ پـژوهش‌ شـامل‌ 80 نفر از مهارت آموزان دانشگاه فرهنگیان است‌ که‌ با روش نمونه‌گیری‌ تصادفی‌ انتخاب شده&amp:amp:#172:اند. برای‌ سنجش‌ متغیرهای‌ این‌ پژوهش‌ از پرسشنامه‌ هوش معنـوی‌، بهزیسـتی‌ روانشـناختی‌ و صـفات شخصـیت‌ استفاده شد. برای‌ تجزیه‌ و تحلیل‌ داده&amp:amp:#172:ها از روش ضریب‌ پیرسون و تحلیـل‌ رگرسـیون اسـتفاده شد. یافته‌ها: نتایج‌ پژوهش‌ نشان داد که‌ بین‌ هوش معنوی‌ و بهزیستی‌ روانشـناختی‌ مهارت آموزان در سطح‌ 001/0 رابطه‌ معنی‌داری‌ وجود دارد. نتیجه‌گیری‌: داشتن‌ هوش معنوی‌ بالا و بهزیستی‌ روانشناختی‌ قوی‌، بسیار مفید و ضروری‌ است‌. افرادی‌ که‌ دارای‌ باورهای‌ معنوی‌ قوی‌ هستند، در مقایسه‌ با سایر افراد در تکالیف‌ موفقیعت‌&amp:amp:#172:های‌ بالایی‌ را کسب‌ می‌کنند مطابقت‌ دارد.

کلید واژه:

هوش معنوی‌، بهزیستی‌ روانشناختی‌، صفات شخصیت‌، مهارت آموزان دانشگاه فرهنگیان


نویسندگان:

ستار عابدینی, سمیرا نادرزاده, ستار عابدینی, عارفه سلیمانیان

عنوان:

چگونه به سپهر کمک کردیم که بر ترس از تنهایی غلبه کند.

چکیده:

کودکان باید روند تکاملی خود را به درستی طی کنند و تجارب مربوط به دوره های مختلف سن خود را به دست بیاورند. احساس ترس در کودکان از دوری از خانواده تا ترس از موجودات خیالی و … متفاوت است. علت ترس در سنین مختلف نیز متفاوت است و در بسیاری از مواقع امری بسیار طبیعی است و جای هیچ گونه نگرانی ندارد. مانند ترس از تنها ماندن، ترس از رفتن به آغوش فرد ناشناس، ترس از رفتن به مدرسه و... اما نکته مهم در مورد ترس کودک در این شرایط، واکنشی است که مراقبین کودک از خود نشان می دهند. سپهر 10 ساله دانش آموز کلاس چهارم دبستان و تک فرزند در خانواده ای 3 نفره با پدر و مادرش زندگی می کند. شکایت اولیه مادر ترس های غیر طبیعی سپهر، که شامل تنها ماندن در خانه و امتناع از رفت و آمد به مدرسه با توجه به نزدیکی مدرسه به خانه و امنیت کامل محدوده بود. پس از بررسی شواهد و پیاده سازی تکنیک های رفتاری و عدم بهبود ترس، به این نتیجه رسیدیم که ترس سپهر ناشی از ترومای زیر 5 سال او بوده است از این رو با تغییر رویکرد و با تمرکز بر تروما و عملکرد ساختار مغز در تروما به حل مشکل او پرداختیم.

کلید واژه:

ترس، تروما، کودک


نویسندگان:

اسماعیل بیننده

عنوان:

مبانی و روش های افزایش انگیزش تحصیلی دانش آموزان

چکیده:

تحقیق پیش رو درباره ی مبانی و روش های افزایش انگیزش تحصیلی دانش آموزان می باشد . انگیزش تحصیلی موضوعی است که در ین روانشناسان و مشاوره از اهمیت خاصی برخوردار است و کاربرد زیادی در امر آموزش و یادگیری دارد . در این پژوهش سعی شده است که به ابعاد مختلف انگیزش تحصیلی پرداخته شود . روش به کار گرفته شده در این تحقیق ، کتابخانه ای است . پس از بررسی مفاهیم و مبانی اولیه ، در پایان به صورت خلاصه نتیجه گیری و جمع بندی شده است .

کلید واژه:

انگیزه ، انگیزش ، انگیزش تحصیلی


نویسندگان:

فاطمه جوکار, نسرین منصوری فرد

عنوان:

مقایسه مفهوم خوشبختی از دیدگاه اسلام و روان شناسی مثبت گرا

چکیده:

چکیده: پژوهش&#172:ها در مورد تلاقی فرهنگ و سلامت روان به طور چشمگیری در سه دهه گذشته رشد کرده است. با این حال، این بخش از پژوهش&#172:ها تقریباً به طور کامل بر روی جمعیت های غربی متمرکز شده است و عمدتاً مردم مناطق مسلمان را نادیده می&#172:گیرند. تصورات غربی از عملکرد مثبت در زندگی را نمی توان قبل از انجام پژوهش بومی به جمعیت مسلمان تعمیم داد. این پژوهش به درک مفهوم خوشبختی در زندگی مسلمان می&#172:پردازد. ابتدا مروری کوتاه بر مفهوم‌سازی خوشبختی در روانشناسی مثبت&#172:نگر غرب ارائه می‌شود.سپس، گزیده‌ای از آموزه‌های اسلامی مرتبط با مفهوم خوشبختی ارائه، و با پژوهش‌هایی که از غرب سرچشمه می‌گیرد، مقایسه می‌شود. امید است که این نتایج تحلیل حاصل از این پژوهش افق دید آگاهانه&#172:تری از مفهوم خوشبختی اسلامی را در میان روانشناسان غربی ترویج کند.

کلید واژه:

کلیدواژه&#172:ها: خوشبختی، اسلام، روانشناسی، مثبت&#172:گرا.


نویسندگان:

صدیقه یوسفلی, صدیقه یوسفلی, معصومه بیگدلی, نفسیه میرزاآقاخانی, سیدمهدی موسوی واسعی, رباب گنج خانلو

عنوان:

بررسی رابطه بین شفافیت سازمانی با سلامت اداری معلمان مدارس دخترانه دوره ابتدایی شهر ابهر

چکیده:

هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین شفافیت سازمانی با سلامت اداری معلمان مدارس دخترانه دوره ابتدایی شهر ابهر بود. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری آن، شامل کلیه معلمان مدارس دخترانه دوره ابتدایی شهر ابهر بود که با استفاده از فرمول کوکران 119 که نفر با روش نمونه-گیری تصادفی خوشه ای تک مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده&#172:ها از دو پرسشنامه استاندارد شفافیت سازمانی راولینز (2008) و سلامت اداری هوی وفیلدمن (1996) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده&#172:ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون T، ضریب همبستگی و رگرسیون) استفاده شد. یافته ها نشان داد که ميانگين مشاهده شده سلامت اداری بیش از میانگین نظری جامعه بود (05/0≥p). همچنین بین شفافیت سازمانی و مولفه&#172:های آن با سلامت اداری رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (05/0≥p). نتایج ضریب رگرسیون نیز نشان داد که از بین مولفه&#172:های شفافیت سازمانی، پاسخگویی و مشارکت پیش&#172:بینی کننده قوی&#172:تری برای سلامت اداری بود (05/0≥p). بنابراین با توجه به یافته&#172:ها به سیاست&#172:گذاران و مدیران نظام&#172:های آموزشی پیشنهاد می&#172:گردد با پیاده&#172:سازی نظام شایسته&#172:سالاری و آموزش و بهسازی مستمر نیروی انسانی زمینه تداوم و گسترش شفافیت و سلامت اداری را فراهم سازند.

کلید واژه:

شفافیت سازمانی، سلامت اداری، معلمان.


نویسندگان:

غزال گودرزی, غزال گودرزی, سعیده اصلی تبریزی, معصومه فتح اللهی

عنوان:

بررسی ابعاد فراشناخت و تاثیر آن بر عملکرد شناختی افراد: یک مطالعه مروری

چکیده:

فراشناخت، شناخت در درجه بالاتر و به معنای تفکر درباره تفکر است. در این مطالعه مروری اطلاعات از طریق جست و جو در پایگاههای اطلاعاتی MAGIRAN, SCIENCEDIRECT, ISI, GOOGLESCHOLAR جمع آوری گردید. معیارهای ورود به مطالعه، دارا بودن کلمات کلیدی در بخش عنوان بود. کلمات کلیدی شامل شناخت، فراشناخت، آموزش فراشناختی شد. با توجه به مطالعاتی که در این پژوهش صورت گرفته است، نتایج نشان میدهد فراشناخت بر تنظیم تفکر، حل مسئله، یادگیری موثر، پیشرفت تحصیلی و درمان روانپریشی اثرات مثبت و معناداری دارد.

کلید واژه:

شناخت، فراشناخت، آموزش فراشناختی، یادگیری


نویسندگان:

فاطمه جوکار, نسرین منصوری فرد

عنوان:

آموزش مفهوم خوشبختی به کودکان با استفاده از مفاهیم دینی و روانشناسی

چکیده:

چکیده : پژوهش ها در خصوص مفهوم خوشبختی در روان شناسی و نیز از دیدگاه اسلام با توجه به نیاز انسان از لحاظ روحی و روانی در خصوص مفهوم شادی و خوشبختی برای داشتن زندگی شاد و روانی سالم بسیار انجام شده است ولی اینکه ما چگونه میتوانیم این مفهوم را برای کودکان آموزش داده و در آنها نهادینه کنیم بسیار مهم و حیاتی است . در این مقاله سعی شده تا با استفاده از آموزه های دینی واصول روانشناسی راه کار هایی را برای آموزش این مفهوم به کودکان ارایه دهیم . از تعریف خوشبختی از دو دیدگاه روان شناسی و اسلام تا راه کار ها و دستور العمل هایی که با آن ها میتوان کودکان را شاد و خوشبخت تربیت نمود .

کلید واژه:

کلمات کلیدی: آموزش مفهوم خوشبختی به کودکان، آموزه‌های دینی در مفهوم خوشبختی


نویسندگان:

محمدباقر نصیری, سعید صمدی

عنوان:

ارتقا پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان با روش‌های مبتنی بر بازی در دوران دبستان

چکیده:

مقاله حاضر به روش مروری- کتابخانه‌ای است، که با توجه به نظرات اندیشمندان این عرصه به رشته تحریر درآمدهاست. هدف این مطالعه ارتقا پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان با روش‌های مبتنی بر بازی در دوران دبستان انجام‌گرفته است. محتوای لازم برای نگارش این مطالعه از طریق جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی SID، scholar G و موتور جستجوی گوگل به‌دست‌آمده است. نتایج به‌دست‌آمده نشان می‌دهد، استفاده از بازی‌های متناسب با شرایط رشد شناختی کودک موجب پرورش روح همکاری و همیاری در میان کودکان، بروز فضایل اخلاقی سازنده در کودکان ،احساس استقلال و سربلندی،یادگیری بهتر مطالب درسی ،انجام تکالیف آموزشی،رشد جسمانی و عاطفی و ذهنی کودکان ،رشد خلاقیت کودکان و برقراری رابطه بهتر با دیگران،ثبات شخصیت،مسئولیت‌های کودکان در اجتماع آینده می‌گردد. لذا به مربیان و آموزگاران محترم توصیه می‌گردد از توجه به بازی‌های آموزشی غافل نشوند. دوران ابتدايي در رشد مفاهيم و معاني اموري كه كودك در زندگي روزمره با آن‌ها سـروكار دارد، نقش مهمي بازي می‌کند .براثر رشد در چنين محيطي تربيتي، فكـر كـودك بـا درك مفاهيم اساسي نظير مفهوم زمان و مكان و عدد و عليت و...كه معلومات محسوس را متحـد می‌سازند سازمان می‌یابد.

کلید واژه:

پیشرفت تحصیلی، دانش‌آموزان، بازی


نویسندگان:

بتول براتی

عنوان:

بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی با نشاط ذهنی و صداقت تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهرستان ایذه

چکیده:

هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی با نشاط ذهنی و صداقت تحصیلی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهرستان ایذه در سال 1400-1401 می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش‌آموزان دخترمتوسطه اول شهر ایذه در سال تحصیلی 1400-1401 تشکیل می دهند. نمونه پژوهش شامل 150 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ویژگی های شخصیتی پنج عاملی فرم کوتاه، نشاط ذهنی موقعیتی ریان و فردریک (1997) و پرسشنامه اخلاق تحصیلی گل پرور (1389) استفاده شد. نتایج نشان داد که بین ویژگی شخصیتی روان نژندی با نشاط ذهنی و صداقت تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان ایذه رابطه معنی دار وجود دارد. ویژگی شخصیتی روان نژندی با نشاط ذهنی و صداقت تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان ایذه رابطه معنی دار وجود دارد. ویژگی شخصیتی برون گرایی با نشاط ذهنی و صداقت تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان ایذه رابطه معنی دار وجود دارد. ویژگی شخصیتی انعطاف پذیری با نشاط ذهنی و صداقت تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان ایذه رابطه معنی دار وجود دارد. ویژگی شخصیتی دلپذیر بودن با نشاط ذهنی و صداقت تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان ایذه رابطه معنی دار وجود دارد. ویژگی شخصیتی مسئولیت پذیری با نشاط ذهنی و صداقت تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه شهرستان ایذه رابطه معنی دار وجود دارد. براساس نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه همزمان ترکیب خطی ویژگی های شخصیتی 1/62 درصد از واریانس نشاط ذهنی را و ویژگی های شخصیتی 8/50 درصد از واریانس صداقت تحصیلی را پیش بینی می کردند. همچنین، بین نشاط ذهنی با صداقت تحصیلی رابطۀ مثبت و معنی داری در سطح آلفای 01/0 وجود دارد (01/0p< ، 74/0=r).

کلید واژه:

ویژگی های شخصیتی، نشاط ذهنی، صداقت تحصیلی


نویسندگان:

محیا یاریگرروش

عنوان:

بررسی ارتباط بین رضایت زناشویی و صمیمت میان زوجین

چکیده:

پژوهش حاضر به بررسی ارتباط میان صمیمیت زناشویی و رضایت زناشویی می¬پردازد. نمونه مورد نظر در پژوهش شامل 209 نفر از زوجینی بود که به شیوه¬ی نمونه¬گیری در دسترس در فضای مجازی به پرسشنامه¬های الکترونیکی در راستای پژوهش پاسخ دادند. ابزار مورد استفاده در مطالعه¬ی حاضر مقیاس سنجش رابطه (RAS)و پرسشنامه نیازهای صمیمیت زناشویی باگاروزی بود. داده¬های به دست آمده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسن، رگرسیون خطی ساده و آزمون سوبل و با استفاده از نرم افزار SPSS_24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد رضایت زناشویی با صمیمیت زناشویی رابطه مثبت و معنادار دارد.

کلید واژه:

صمیمیت، رضایت، زناشویی


نویسندگان:

راحیل باصولی, مریم قاسمی فرد

عنوان:

تحلیل و بررسی روند رشد دانش آموزان از نظر کلامی و گفتاری . کسب موفقیت در مسابقات کشوری

چکیده:

چکیده پژوهش حاضر با هدف تدوین برنامه آموزش توجه دانش آموزان با اختلال نقص توجه بیش فعالی دوره ابتدایی انجام شده است.در این پژوهش یک فراگیر از مدرسه سعدی شهرستان دشتستان مورد بررسی قرار گرفت که مشکلات گفتاری - عدم تمرکز بیش فعالی و سایر موارد دیگر در این دانش آموز مورد توجه قرار گرفت . در نهایت روحیه خودباوری و تقویت هنجارهای اجتماعی همراه با شرکت در جشنواره های ملی و مدرسه ای توانستم مشکلات این فراگیر را تا حدودی بر طرف نمایم.

کلید واژه:

هنجارهای اجتماعی،تقویت روحیه، تقویت خودباوری، اختلال یادگیری، رشد فردی.


نویسندگان:

راحیل باصولی, فرزانه مهندسی, زهرا کریمی, ریحانه کاوه منفرد, مریم بابایی

عنوان:

تقویت روحیه ی خودباروری و تأثیرات ارتباط عاطفی بر کلام دانش آموز

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف برطرف نمودن برخی اختلالات در دانش آموزی واقع در مدرسه غیردولتی در یکی از شهرهای استان بوشهر به نگارش در آمده است. لکنت زبان نوعی اختلال گفتاری است که باعث می شوند فرد هنگام تلاش برای صحبت کردن صدا، هجا یا کلمات را تکرار، قطع یا طولانی کند. روش پژوهش حاضر توصيفي از نوع علي مقايسه اي است. در این پژوهش نقطه‌ی برش، نمره‌ی میانگین (90) بوده است که در بررسی ابزار پژوهش از روش ملاکی استفاده گردید و اعتبار ابزار با استفاده از روش ریچاردسون ۸۴٪بدست آمد. تاثیر ارتباط عاطفی در ایجاد تغییرات مثبت چشم گیر بنظر آمد.

کلید واژه:

اختلال گفتاری،لکنت زبان،اختلال یادگیری


نویسندگان:

صدیقه یوسفلی, صدیقه یوسفلی, فریده بیکدلو, زهرا عزیزی, مهرداد جعفری, عطاء جعفری

عنوان:

بررسی رابطه بین یادگیری مشارکتی با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر طارم

چکیده:

هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین یادگیری مشارکتی با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر طارم بود. روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری آن، شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر طارم بود که با استفاده از فرمول تاباکینگ 90 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد یادگیری مشارکتی مهدوی نسب و علیآبادی (1393) و معدل تحصیلی دانش آموزان استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی و رگرسیون) استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین یادگیری مشارکتی و مولفه های آن با پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (05/0≥p). همچنین، نتایج ضریب رگرسیون نیز نشان داد که از بین مولفه های یادگیری مشارکتی، مولفه های پردازش گروهی و مهارت های اجتماعی پیش بینی کننده قوی تری برای پیشرفت تحصیلی بود (05/0≥p).

کلید واژه:

یادگیری مشارکتی، پیشرفت تحصیلی.


نویسندگان:

سید محسن سیدی

عنوان:

‌‌‌تـحلیل و پژوهش‌ محتوای کتاب فارسی پایه اول ابتدایی بر اساس هوش های چندگانه گاردنر

چکیده:

تحلیل محتوا از روش‌های اسنادی است که به بررسی نظام مند، عینی، کمّی و تعمیم پذیر پیام‌های ارتباطی می‌پردازد. این روش در دسته‌بندی روش‌ها، پنهانگر محسوب می‌شود و از آن برای بررسی محتوای آشکار پیام‌های موجود در یک متن می‌پردازد و در نتیجه وارد تاویل و نشانه‌شناسی محتوای پیام نمی‌شود. تحلیل محتوا روشی مناسب برای پاسخ دادن به سؤال‌هایی درباره محتوای یک پیام است. هر چند در رویکردهای اولیه، ادعا می‌شد که تحلیل محتوا می‌تواند علاوه بر محتوای پیام، به ویژگی‌های مؤلف و تأثیر بر مخاطب بپردازد، اما امروزه دو کارکرد اخیر را تنها در روش‌های تلفیقی میدانی و اسنادی امکان‌پذیر می‌دانند توجه به تفاوت های فردی در آموزش امری مهم و لازم اجراست‌ ، از طرفی گاردنر در بررسی هوش ، بـا معرفی هشت مولفه برای آن تا‌ اندازه ای به متفاوت‌ بودن‌ افراد توجه کرده اسـت . این پژوهش به تـحلیل مـحتوای «کتاب فارسی پایه اول ابتدایی سال ١٣٩٩» بر اساس هوش های چندگانه گاردنر پرداخته است . روش مورد استفاده تحلیل محتوا، جامعه مورد‌ بررسی کل کتاب فارسی پایه اول و واحد ثبت تجزیه و تحلیل ، مضامین می بـاشد. نتایج به دست آمده نشان داد که در کتاب فارسی پایه اول به هوش زبانی – کلامی با درصد‌ فراوانی٢٤‌/٠٤ بیشترین توجه و به هوش منطقی - ریاضی با درصد فراوانی١/٥١ کمترین توجه شده است

کلید واژه:

تـحلیل محتوا، هوش ، گاردنر، فارسی، پایه اول


نویسندگان:

محمدباقر نصیری

عنوان:

تاثیر آموزش مطالعات اجتماعی در یادگیری مهارت‌های اجتماعی برای دانش آموزان در مدارس

چکیده:

مقاله حاضر به روش مروری- کتابخانه‌ای است که با توجه به نظرات اندیشمندان این عرصه به رشته تحریر درآمده است. هدف این مطالعه بررسی آموزش تأثیر علوم اجتماعی در یادگیری مهارت‌های اجتماعی انجام‌گرفته است. محتوای لازم برای نگارش این مطالعه از طریق جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی SID، scholar G و موتور جستجوی گوگل به‌دست‌آمده است؛ که نتایج به‌دست‌آمده نشان داده‌اند، در میان برنامه‌های درسی، مطالعات اجتماعی حوزه یادگیری اصلی و کلیدی است که تقریباً در تمام کشورهای دنیا آموزش داده می‌شود. در این حوزه، تقویت هویت ملی، اخلاق‌مداری در نظام اجتماعی و مهارت‌های زندگی در اهداف، محتوا و روش‌ها تعقیب و تلاش می‌شود تا از طریق برخی دانش‌ها، مهارت‌ها و صلاحیت‌های موردنیاز، افراد به‌گونه‌ای تربیت شوند که هم در زندگی فردی و هم در جامعه مبتنی بر آموزه‌های دینی، نقش کارآمد و شایسته‌ای ایفا کنند و بر این ‌اساس دانش‌آموزان از طریق مطالعات اجتماعی به مهارت‌های لازم درزمینه زندگی اجتماعی مجهز می‌شوند.

کلید واژه:

آموزش، مطالعات اجتماعی، مهارت‌های اجتماعی


نویسندگان:

سمیرا سدیدی, یونس طاطاری

عنوان:

بررسی رابطه خود شیءانگاری بر مولفه های عزت نفس دانش آموزان دختر مدارس متوسطه اول شهرستان کلاله

چکیده:

پژوهش حاضر، با هدف بررسی رابطه خود شی انگاری با مولفه های عزت نفس دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر کلاله صورت گرفت. روش پژوهش به صورت کاربردی از نوع همبستگی بود. جامعه آماري متشکل از400 نفراز دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر کلاله بود که بر اساس جدول گرجسی و مورگان تعدا 196 نفر به عنوان نمونه با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات: الف: پرسشنامه خود شی انگاری رضایی(1392) ب: عزت نفس کوپر اسمیت (SEI) می باشد. پس از جمع آوری داده های مورد نیاز به وسیله آزمون ضریب همبستگی با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شد. یافته های حاصل از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین خود شی انگاری با عزت نفس در دختران در ابعاد (عزت نفس خانوادگی، عزت نفس تحصیلی، عزت نفس اجتماعی، عزت نفس عمومی) در دختران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بنابراین پیشنهاد می‌شود با تشکیل کارگاه های آموزشی، آموزش خودکنترلی و خود تنظیمی بر کاهش خودشی انگاری در دانش‌آموزان دختر مقطع متوسطه مدنظر قرار گیرد.

کلید واژه:

خود شی انگاری، عزت نفس، دختران مقطع متوسطه اول


نویسندگان:

سمانه دشتی فردوئی, محمدرضا تمنایی فر

عنوان:

پیش بینی اشتیاق تحصیلی بر اساس خودباوری و معنا در زندگی

چکیده:

اشتیاق تحصیلی به عنوان یکی ار ملزومات یادگیری به شمار می رود و معمولا به عنوان ساختارانگیزشی به کار برده می شود که منعکس کننده تعهد یادگیرنده نسبت به تحصیل است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی اشتیاق تحصیلی بر اساس خودباوری و معنا در زندگی در بین دانش آموزان بود. جامعه پژوهش عبارت از کلیه دانش آموزان دوره متوسطه ناحیه 4 استان قم که در سال تحصیلی 1401-1400 مشغول به تحصیل بوده اند و تعداد 450 نمونه به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای برگزیده شد. داده ها از طریق پرسشنامه شبکه های اجتماعی مجازی جهانبانی(1397)، خودباوری فرزیان پور(1397) و معنا در زندگی استگر و همکاران(2006) جمع آوری شد و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد هردو متغیر خودباوری (001/0>p، 981/3 t=، 200/0 𝛽 =) و معنا در زندگی (001/0>p، 731/4 t=، 238/0 𝛽 =) اشتیاق تحصیلی را به گونه معنی‌داری پیش‌بینی می‌کنند.یافته های پژوهش حاضر برای نهاد آموزش و پرورش مفید و کاربردی است؛ با توجه به نقش خودباوری و معنا در زندگی در اشتیاق تحصیلی دانش آموزان، لازم است برنامه های اموزش و پرورش به گونه ای سازماندهی شود که زمینه ارتقای خودباوری و معنا داری زندگی جهت بهبود اشتیاق تحصیلی فراهم آید.

کلید واژه:

اشتیاق تحصیلی، خودباوری، معنا در زندگی، دانش آموز


نویسندگان:

سمانه دشتی فردوئی

عنوان:

مروری بر عوامل فردی و اجتماعی مرتبط با اشتیاق تحصیلی

چکیده:

پیشرفت تحصیلی و موفقیت تحصیلی دانش آموزان و عوامل مرتبط با آن از اولویت های پژوهش در حوزه آموزش و پرورش و روانشناسی تربیتی است. یکی از عوامل کلیدی موثر در موفقیت دانش آموزان مفهوم اشتیاق تحصیلی است. پیوند رفتارهای فراگیر و شرایط محیطی سبب ایجاد اشتیاق در فرد و موفقیت وی می شود.طی دهه های اخیر، مطالعات گسترده ای در مورد اشتیاق تحصیلی و عوامل موثر بر آن انجام شده است. بر اساس این پژوهش ها عوامل فردی و اجتماعی متعددی برای این مفهوم ارایه شده است. مفاهیمی که در این رابطه مطالعه شده اند، عبارت از عوامل اجتماعی ازقبیل حمایت تحصیلی، جو روانی اجتماعی کلاس،یادگیری الکترونیکی، نقش معلمان و عوامل فردی از جمله انگیزش فرد و تاثیر جنسیت بر اشتیاق است.ارزیابی این عوامل و پیامد های اشتیاق تحصیلی در پایان پژوهش حاضر ذکر شده است.

کلید واژه:

اشتیاق تحصیلی، دانش آموز؛ عوامل فردی و اجتماعی


نویسندگان:

محمدرضا درستکار سیانی, محمدرضا درستکار سیانی, مهدی شفیعی ورزنه, محمدرضا نظریان, امیرحسین خلجی

عنوان:

واکاوی تجربه زیسته مشاوران مدارس شهراصفهان در زمینه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول در دوران پسا کرونا

چکیده:

باتوجه به شیوع کرونا در سال 2019، نظام آموزشی مدارس جهان و همچنین کشور ایران دچار دگرگونی و تحول گردید. این امر موجب گسل-هایی در عملکرد تحصیلی دانش¬آموزان شده است. لذا هدف پژوهش حاضر واکاوی تجربه زیسته مشاوران مدارس شهراصفهان، در زمینه پیشرفت تحصیلی دانش آموزن پسر مقطع متوسطه اول در دوران پسا کرونا می¬ باشد. رویکرد این پژوهش کیفی و از نوع پدیدار شناختی توصیفی است. برای دستیابی به یافته¬ها روش پدیدار شناسی مورد استفاده قرار گرفت. مشارکت کنندگان پژوهش 50 نفر از مشاوران مدارس پسرانه متوسطه اول شهر اصفهان می باشند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. در ادامه برای دستیابی به یافته¬های پژوهشی، از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. در ابتدا 44 نفر ازمشاوران هم نظر بر افت تحصیلی دانش آموزان بوده اند. بر اساس سوال دوم پژوهش 26 دلیل برای افت تحصیلی دانش آموزان در سه بخش فردی، خانوادگی و مدرسه کد گذاری شدند. بر اساس سوال سوم پژوهش 17 راهکار جهت بهبود افت تحصیلی دانش آموزان نیز در سه بخش فردی، خانوادگی و مدرسه کد گذاری شدند. با توجه به یافته های حاصله از پژوهش پیشنهاداتی برای مشاوران، معلمان و مدیران مدارس جهت کاهش افت تحصیلی دانش آموزان ارائه گردید.

کلید واژه:

تجربه زیسته،مشاوران،پیشرفته تحصیلی، پساکرونا


نویسندگان:

احسان سپیده دم, سید احمد هاشمی, احسان سپیده دم, عبدالله جنگی اشکنانی, نجمه بی ننده

عنوان:

بررسی رابطه بین بهسازی منابع انسانی و اثربخشی عملکرد کارکنان دانشگاه پرستاری شهرستان لامرد

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین بهسازی منابع انسانی و اثربخشی عملکرد کارکنان دانشگاه پرستاری لامرد انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این تحقیق عبارت از همه کارکنان و اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پرستاری شهرستان لامرد در سال تحصیلی 1401-1400 می باشند. این جامعه 219 نفر شامل (128 زن و 91 مرد) می باشد. از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد و تعداد نمونه ها با استفاده از جدول مورگان محاسبه گردید. در این تحقیق 135 نفر شامل (59 مرد و 76 زن) به عنوان نمونه انتخاب شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده گردیده است. داده های پژوهش با استفاده از دو پرسشنامه بهسازی منابع انسانی لیائو (2005) و پرسشنامه اثربخشی عملکرد کارکنان جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده گردیده است. نتایج پس از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین بهسازی منابع انسانی و اثربخشی عملکرد کارکنان دانشگاه پرستاری شهرستان لامرد رابطه معناداری وجود دارد. نتایج آزمون فریدمن حاکی از آن است که بین ميانگين رتبه متغیرهای تحقیق تفاوت معناداری وجود دارد. کمترین مقدار میانگین رتبه، مربوط به برنامه کاری منعطف و بیشترین مقدار میانگین رتبه نیز مربوط به آموزش و توسعه منابع انسانی است.

کلید واژه:

بهسازی منابع انسانی، اثربخشی عملکرد کارکنان، توسعه مدیریت، فرصت شغلی.


نویسندگان:

احسان سپیده دم, علی اصغر ماشینچی, احسان سپیده دم, سجاد جنگی اشکنانی, نجمه بی ننده

عنوان:

بررسی رابطه بین رهبری تحول آفرین و بهسازی سازمانی کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان لامرد

چکیده:

پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین رهبری تحول آفرین و بهسازی سازمانی کارکنان شبکه بهداشت و درمان شهرستان لامرد انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این تحقیق عبارت است از همه کارکنان شبکه بهداشت و درمان و ادارات و نهـادهای تابعه (بیمارستان و خانه بهداشت شهر و روستا) در شهرستان لامرد در سال 1401-1400 می باشد. این جامعه 243 نفر شامل ( 137 زن و 106 مرد) می باشد. از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد و تعداد نمونه ها با استفاده از جدول مورگان محاسبه گردید. در این تحقیق 148 نفر شامل (65 مرد و 83 زن) به عنوان نمونه انتخاب شد. در این تحقیق از دو پرسشنامه رهبری تحول آفرین باس و آلیو (2000) و بهسازی سازمانی کارکنان عطافر و صالح نیا (1388) استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده گردیده است. نتایج پس از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین مؤلفه های مدیریت تحول آفرین و بهسازی سازمانی رابطه معناداری وجود دارد. نتایج آزمون فریدمن حاکی از آن است که بین ميانگين رتبه مؤلفه های تحقیق تفاوت معناداری وجود دارد. کمترین مقدار میانگین رتبه ملاحظات فردی و بیشترین مقدار میانگین رتبه مربوط به مؤلفه نفوذ آرمانی است.

کلید واژه:

رهبری تحول آفرین، بهسازی سازمانی، ترغیب ذهنی، نفوذ آرمانی، انگیزش الهام بخش، ملاحظات فردی.


نویسندگان:

رویا قاسم پور

عنوان:

بررسی نقش خیرین علمی درپیشرفت درس ریاضی شاگردان دختردوره دوم ابتدایی درراستای اجرای طرح نهضت نصیب آموزشی یکسان در شهرستان پارسیان

چکیده:

چکیده آشنایی با درس ریاضی لازمه زندگی جهان پیشرفته امروزی است. به طوری که نگرش مثبت به آن می تواند زمینه پیشرفت تحصیلی آن را فراهم کند این پژوهش به منظور بررسی نقش خیرین علمی درپیشرفت درس ریاضی شاگردان دختر مقطع دوم ابتدایی درراستای اجرای طرح نهضت نصیب آموزشی یکسان در شهرستان پارسیان انجام شده است . خیرین علمی شامل آن دسته از دبیران توانمندی است که بدون هیچ چشمداشتی وبا هدف خیرخواهانه وخدا پسندانه، توان علمی خود را در اختیار دانش آموزانی قرار می دهند، که از جهاتی نتوانسته اند مطالب درسی را به خوبی یاد بگیرند خیرین علمی با دلسوزی هر چه تمامتر با ارائه روشهای نوین آموزشی سعی در ریشه کن کردن جهل وبیسوادی می کنند . جامعه آماری به تعداد 60نفر که همگی شاگردان کلاس پنجم ابتدایی بوده اند.روش پژوهش این گونه بود که دوکلاس پنجم شامل60 دانش آموز در نظر گرفته شد از این لحاظ که طرح نهضت نصیب یکسان آموزشی همراه با تدریس خیرین علمی با ارایه روشهای نوین آموزش ریاضی برای آنان در نظر گرفته شد .همچنین ابزار گرد آوری اطلاعات در خصوص پیشرفت تحصیلی شاگردان، آزمون محقق ساخته بود وشاگردانی که شامل این طرح بودند اطلاعی از زمان آزمون نداشتند وآزمون هر دو گروه در یک روز انجام شده بود آنان را در دوحالت در نظر گرفته شده اند، پیش آزمون وپس آزمون درس ریاضی در مورد آنان اعمال شد. جهت تجزیه وتحلیل ،از روشهای آماری توصیفی واستنباطی ،آزمون فرض برای دو میانگین وابسته –آزمون t گروه وابسته استفاده شده وضعیت پیشرفت تحصیلی آنان با استفاده از پوشه کار وکارنامه نیمسال اول تحصیلی 1401- 1400براساس ملاک های ارزشیابی توصیفی تعیین شد. ازشاگردان در این راستا نتایج قابل قبولی بدست آمده است که در قسمت های دیگر مقاله به آن اشاره شده است ،در این پژوهش به روشهای نوین تدریس در مقطع ابتدایی جهت ایجاد علاقه وانگیزه در شاگردان نیزاشاره شده است.نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد ،پیشرفت درسی شاگردانی که مشمول اجرای طرح نصیب یکسان آموزشی بوده و طرح خیرین علمی را بر آنان انجام شده روند افزایشی قابل قبولی داشته است ورابطه ی معنی داری بین اجرای طرح خیرین علمی وپیشرفت درس ریاضی شاگردان پایه پنجم وجود دارد .

کلید واژه:

واژه‌هاي كليدي: خیرین علمی، پیشرفت تحصیلی درس ریاضی، نهضت نصیب یکسان آموزشی


نویسندگان:

فاطمه قنبرنژاد

عنوان:

مداخلاتی در اختلال یادگیری خاص با مشخصه ریاضی

چکیده:

پژوهش حاضر به منظور شناسایی و ارزیابی مشکلات ریاضی دانش آموز پایه دوم در مدرسه ای در تهران بود. در این مطالعه به ارزیابی مشکلات ریاضی سارا در مبحث مقایسه اعداد پرداختیم که متوجه شدیم او اختلال خاص با مشخصه ریاضی دارد. هدف آن مداخلات و درمان نشانه های اختلال ریاضی در سارا با استفاده از تکنیک بازی بود. پژوهش حاضر، پژوهش کیفی و از نوع کنش پژوهی می&#172:باشد. داده ها از طریق مشاهده، مصاحبه با والدین دانش آموزان و معلم، گرد آوری اسناد و مدارک و همچنین جست و جو در پایگاه های اطلاعاتی جمع آوری شده است. در نتیجه جمع آوری اطلاعات، علت مشکل سارا در ریاضی ضعف در تمییز دیداری، حساسیت دیداری، عدم آشنایی با مفاهیم اولیه و مفهوم مقایسه و نداشتن تمرکز بود. در مرحله بعد با ارائه بازی هایی از ساده به پیچیده در طی سال تحصیلی 1400-1401 سعی در حل مسئله موجود کردیم. نتایج نشان داد پس از انجام بازی ها در جلسات تقویتی که در هر هفته سه جلسه بود؛ پس از گذشت سه ماه سارا تغییرات چشمگیری در پیشرفت ریاضی در مبحث مقایسه اعداد داشت.

کلید واژه:

اقدام پژوهی، اختلال یادگیری، ریاضی، دانش آموزان